IQ

IQ

autor Michaela Bayerová -
Počet odpovědí: 2

Ahoj všichni

Nemyslím si, že IQ (který měří hlavně logicko-matematickou inteligenci) dokáže vystihnout a zhodnotit úroveň zralosti a moudrosti člověka. Je to hlavně otázka toho jestli ten člověk má prostorovou a matematicko- logickou představivost, ale nevypovídá nic o tom jaké má vyjadřovací schopnosti, sociální inteligenci a tak….  Naopak lidé, kteří mají vysoké IQ, pak strádají na jiných úrovních, ale to by bylo na dlouhé psaní. Píšu pomalu a tak klidně někdy ústně.

Co jste zajímavého četli na toto téma? 

Různé knihy nebo články,testy ale nepamatuji si autora. Moje děti (starší) zkoušely i IQ test v Menza, pořádala jsem v DDM testování IQ ve spolupráci s menzou ČR a navázali jsme v DDM spolupráci s Menzou. Občas jsem si přečetla Menza časopis, který nám chodil domů.

Mám praktické zkušenosti s mládeží s nadprůměrnou inteligencí IQ 130-160.

A taky vím, že stupnice testování nejsou ve všech zemích stejné a , že se IQ měří jen do 160 (na vyšší IQ nejsou testy), ale v nějakých zdrojích se u některých lidí (třeba vědců) uvádí i IQ vyšší (nevím, jak je to  možné).

V odpovědi na Michaela Bayerová

Re: IQ

autor Barbora Polívková -

Ahoj, Míšo. 
Díky moc za Tvůj příspěvek. To, co oceňuji, je konkrétní popis toho, co přesně IQ měří. (logicko - matematické a verbálně - pojmové schopnosti). Což je jen jedna část toho, co tvoří kompetenční základnu člověka. 

Druhá věc, kterou jsem ocenila, je Tvoje sdílená zkušenosti s IQ testy - přivítala bych taky, kdyby jsi sdílela širší zkušenosti při práci s dětmi s vyšším IQ. Třeba se k tomu ještě dostaneš. 

V odpovědi na Barbora Polívková

Re: IQ

autor Michaela Bayerová -

Báro, ono by to bylo na dlouho. Něco ve škole jako učitelka, něco v DDM a něco se svými vlastními.Ale propracovanou metodiku nemám a nikomu bych poradit nedokázala. Každé dítě je individuální a zvlášť ty chytré děti potřebují každý jiný přístup. Takže u mě spíš tak pokus omyl :-)  A vím, že některé chytré děti je velice těžké mít ve třídě (alespoň podle toho, co mi moji hoši popisovali).