Přirozená inteligence

Přirozená inteligence

autor Lucie Slezáková -
Počet odpovědí: 3

Ahoj :)

Já si myslím, že inteligence je jak je zmíněno měřitelná hodnotou IQ, tedy spíše inteligence matematická reálná, ale také máme inteligenci jinou nazvala by jsem ji asi intuitivní...

což pro mne znamená  třeba inteligenci reagovat v určitých (např krizových) situacích vhodným způsobem, vidět či vycítit řešení některých otázek atd...

Když jsem u otázky, otázkou je zda je tedy inteligence ať už jakákoliv vlastností krerá se dá pěstovat a stát se schopností :) myslím, že ano..

Děkuji za názor na můj názor ") a za pochopení s gramatikou , nemluvě háčky čárky...mám starši počítač zakoupený v Kadadě u kterého mne trochu zlobí klávesnice ")

Lucie

V odpovědi na Lucie Slezáková

Re: Přirozená inteligence

autor Barbora Polívková -

Ahoj, Luci. 

Díky za Tvůj příspěvek. Předpokládám, že Kakada znamená Kanada :-) a díky tomu jsem pochopila, že Tvůj počítač má opravdu problémy s gramatikou. 

IQ - chápu Tvé tvrzení týkající se faktu, že součástí IQ je výše logicko-matematických a verbálně-pojmových schopností. 

Bacha ale na tvrzení, že inteligence je "vlastnost" - spíše bych ji obecně definovala jako "schopnost", nebo "soubor schopností", které udávají připravenost člověka reagovat v určitých situacích a zároveň i kvalitu našich psychických procesů. 

Našla bys nějaký zdroj/článek, o který bys opřela své tvrzení? Popř. doporučíš nám nějakou publikaci, která Tě zaujala? Díky, Bára

V odpovědi na Barbora Polívková

Re: Přirozená inteligence

autor Lucie Slezáková -
Ahoj Baru,

děkuji za pochopení s Kakadu :)

dohledávala jsem si pojem inteligence na internetu a zde pár postřehů které mne zaujaly převážně z wikipedie. kde je psáno, že slovo inteligence pochází z latiny a znamená rozlišovat, poznávat či chápat

jinak řečeno jsem pochopila, že inteligence je "schopnost" myšlení, učení a sebereflexe tedy poučení se z vlastních chyb

spadá sem i schopnost přežití tedy naprosto základní životaschopnost...zajistit si jídlo...potřeba se rozmnožovat...s tímto spjatá mne například zaujala inteligence hejna která se dá pozorovat například u mravenců...já jsem si o nich vždycky myslela, že jsou inteligentní :)

také jsem si upřesnila pojem "emoční inteligence" která se dá oproti inteligenci vrozené (kteráž to je nám dána) naučit, spadá sem i inteligence sociální což je schopnost optimálně komunikovat, spolupracovat a být nekonfliktní :)

zaujal mne americký psycholog Edward Lee Thorndike který mimo jiné napsal Teorii inteligence kde inteligenci dělí na abstraktní,mechanickou a sociální

tak to vypadá jako zajímavá literatura :)

Přeji hezký den všem :)

Lucie

Příloha inteligence