emoce

emoce

autor Aneta Libertová -
Počet odpovědí: 6

AHOJ všichni,ráda bych se s vámi podělila o svůj názor o emocích.Myslím si že je důležité mluvit o tom jak se cítím,protože díky tomu mohou druzí

pochopit proč se chovám nějakým způsobem v určité situaci.Můžu sama za sebe říct že sebehodnocení je pro mě velmi těžké  z toho důvodu,že jsem byla

odmalička zvyklá na hodnocení zvenku.Nejprve od rodičů a pak samozřejmě ve škole.Tudíž nikdy nebyl prostor pro vlastní vyjádření a řekla bych že se to dost projevilo na mém sebevědomí.Takže je důležité vést děti odmala k sebereflexi a uvědomování si svých emocí a mluvit o nich bez toho aniž by to někdo

hodnotil.

Zdravím Aneta

V odpovědi na Aneta Libertová

Re: emoce

autor Barbora Sedlářová -

Ahoj Anet, myslím že se sebehodnocením má problém 90% lidí.....

Někomu nemusí být příjemné mluvit o sobě,někdo se podceňuje,někdo zase se bojí říct něco aby to pro ostatní nevyznělo jako samochvála,nebo aby to nevyznělo že se chlubí a přehání to.To je můj příklad...  kolikrát raději řeknu poloviny, že se bojím reakce okolí na mě :-(

V odpovědi na Barbora Sedlářová

autor Barbora Sedlářová -

S emocemi moc problém nemám,vyjádřit je nebo o nich mluvit,jen se je ještě naučit je někdy dobře ovládnout.... ale je někdy těžké zachovat chladnou hlavu, ne nadarmo se říká "dvakrát měř a jednou řeš"

Kolikrát to člověk udělá nějak a po zamyšlení si říká měl jsem to udělat tak a nebo onak.....,chybami se člověk učí

V odpovědi na Barbora Sedlářová

autor Aneta Libertová -

Ještě mě napadla jedna kniha kterou mám s emocemi hodně spjatou zvláště s těmi co prožívají ženy,jelikož se jedná o knihu s názvem

ŽENSKÉ PŘÍBĚHY-CYKLICKÁ CESTA ŽIVOTEM-sestavila Lilia Khousnoutdinova,vydala jí Maitrea.

Je to knížka která vypráví autentické a osobní příběhy žen-jsou veselé,smutné inspirující.

Vycházejí z pravdivých zkušeností několika odvážných žen,které se rozhodly promluvit o věcech které jsou ve společnosti tabu-právě nemluví se o nich jelikož máme strach z okolí jak by na nás reagovalo v případě takového odhalení.

Kniha je cyklická-jsou tam zahrnuté faáze jakými žena v průběhu života prochází-dívka,milenka,matka a stařena.

Pro mě osobně silná kniha-pobrečela jsem si u ní.

autor Markéta Štěříková -

Ahojte holky, konečně připojení k netu tak se taky přidám:-) 

V noci jsem se vrátila z desetidenního lyžařského kempu s dětmi.

Věk  6 -14 let. Tyto děti byly vybráni do skupiny ze které mohou postoupit dál ( jen pro přiblížení akce)

Nikdy jsem nezažila "náročnější dětský emoční týden"  

Radost - překvapenost - zoufalství - naděje - strach - lítost - euforie - nuda - odpor - hněv (to bych nazvala trošku ostřeji) - zloba - nenávist - opovržení (to se vyskytovalo celkem často) - rozpaky - ostuda - a tady se to začínalo vracet k překvapení a radosti.

Na každé dítě by se dal zpracovat takhle jednoduchý kolotoč, kterým si dítě procházelo. Pro mě bylo důležité, že děti během této doby vypustily ze svého "kolotoče emocí" opovržení a nenávist. Hodně jsem s dětmi komunikovala, kladla otázky, pracovaly sami ze sebou a to pro ně bylo hrozně těžký. 

Jak píše Aneta, i tyto děti byly zvyklé dostávat pouze rozkazy bez jakékoliv zpětné vazby. Přišlo strašné překvapení,když si jsem je poprosila ať si sestaví svůj tréninkový den.

Je hrozně zajímavé pozorovat děti (samozřejmě i dospělé) jak určité emoce prožívají, jak dlouho jsou schopni v nich setrvat a jak a jestli vůbec jsou schopni s nimi pracovat. 

A ještě jedna důležtá věc (nebo aspoň pro mě). Pomocí otázek dokázaly děti těsnit  z tréninkového dne opovržení a nenávist. 

Bylo to skvělý a vlastně i pro mě velmi emoční a poučný týden, ve kterém jsem měla možnost vyzkoušet nějaké věci, které jsem se dozvěděla díky Vám.

V odpovědi na Markéta Štěříková

autor Barbora Polívková -

Ahoj, Markéto. Díky za sdílení...(Za mě - ráda se o tom na prezenčním modulu dozvím něco víc - vypadá to, že to bylo zřejmě pro obě strany (děti - rodiče) inspirující...

autor Barbora Polívková -

Aneto, díky za oba příspěvky (svoji úvahu i odkaz na knížku). Jako hodně podnětnou vnímám Tvoji myšlenku o tom, že důvod toho, proč máme problém se sebehodnocením je ten důvod, že dosud nás hodnotili jen ti zvenku. A když jsme se o sebehodnocení pokoušeli sami, dostali jsme zpětnou vazbu typu: Sebechvála smrdí; nebo: To, jestli jsi to udělala dobře by měli zhodnotit ti, kteří tomu líp rozumí...apod.