Mluvení o emocích

Mluvení o emocích

autor Michaela Bayerová -
Počet odpovědí: 3

Ahoj

Myslím si, že je o emocích důležité hovořit. Hlavně se svými nejbližšími, které máme nejvíce rádi. Je těžké, někdy k tomu najít odvahu a říct, co prožívám a jak prožívám. Ale jak jinak nás mohou ostatní pochopit? Pochopit naše chování, nálady, pocity a tak.  

Když nevyjadřujeme své emoce, tak ony se neztratí, jsou v nás pořád a pak rostou a rostou a my můžeme být čím dál tím podrážděnější a ani nemusíme vědět proč a pak, třeba zdánlivě z ničeho nic, vybuchneme a všichni se diví, proč nás tohle naštvalo a vůbec nemusí tušit, že to už byla ta poslední kapka. A to v tom lepším případě, v horším, se nám to projeví na zdraví. Od menších nemocí až po rakovinu atd.Když o emocích mluvíme, tak se mohou vyventilovat klidněji. Ne, že by nebyly, ale líp se zvládají. 

Hodně se mi líbily knihy Davida Deidy. Je to trošku z jiného soudku, ale s emocemi si myslím, že to dosti souvisí. Mluví o tom, se otevřít druhému člověku a to si myslím, že je hodně důležité. Nepřetvařovat se a ukázat, čím skutečně jsme. Samozřejmě v rámci slušných mravů a zákona :-)   (Jinak Deida se spíš zabývá polaritou mezi mužem a ženou)

Mýty: Muži nebrečí. Ženy jsou citlivější.

Sebehodnocení

Vím, že se sebehodnocení učí na školách, kde se po dětech chce, aby samy sebe zhodnotily. Ale mnohdy děti nejsou objektivní, některé se přeceňují, jiné podceňují. A u dospělých je to zrovna tak. Je těžké se na sebe podívat zcela nezávisle. Stejně tak jako hodnotit někoho, kdo je nám citově blízký. A je to vůbec potřeba? Proč se hodnotit? Proč vůbec někoho hodnotit? Nestačí, když vše budeme dělat, tak nejlépe, jak to jen dokážeme?

A teď mě napadly další dvě skvělé knihy (taky nejsou o emocích, spíš o seberozvoji)

Čtyři dohody – Kniha moudrostí starých Toltéků - Don Miguel Ruiz  a Pátá dohoda - Miguel a Jose Ruiz
a nebo pořady Jaroslava Duška: Čtyři dohody a pátá dohoda

V odpovědi na Michaela Bayerová

Re: Mluvení o emocích

autor Lucie Slezáková -

Ahoj Míšo, 

Čtyři dohody také doporučuji a na Davida Deidyho se ráda podívám, akoráte mám teď tolik knih ke čtení,ze by jsem potřebovala dovolenou :)

Ještě jsem chtěla napsat ohledně zvládání emocí...

jelikož samozřejmě nemůžeme své emoce vždy a v kažké situaci ventilovat, je velmi důlezité si je zpracovat ...třeba trochu později ale zpracovat...

každému pomáhá něco jiného....

já mám třeba tanec https://youtu.be/K-ms3y4it9g a přírodu :)

Co máte vy ?

Lucie

V odpovědi na Michaela Bayerová

Re: Mluvení o emocích

autor Barbora Polívková -

Ahoj, Míšo. Moc díky za příspěvek a doporučení literatury. Co se týče emocí, sdílím s Tebou Tvůj názor, že potlačování emocí může vést k různým zdravotním problémům. 

Co se týče tématu hodnocení - tady bych se tedy poptala i ostatních. K čemu vlastně má sloužit HODNOCENÍ, a to HODNOCENÍ ostatních i SEBEHODNOCENÍ? 
Druhá otázka: Jak to udělat, aby to HODNOCENÍ bylo k užitku a nikoho neponižovalo, popř. opačně - zbytečně a nepřiměřeně neadorovalo?