sociální inteligence

sociální inteligence

autor Romana Vrbová -
Počet odpovědí: 5

Dnešní společnost se z mého pohledu řídí především dle dosaženého vzdělání jedince, ale ne vždy je titul jeho zrcadlem. Chování v různých životních situacích či řešení určitých problémů záleží i na morálních hodnotách a vychování určitého člověka.V dnešní uspěchané době by se lidé mohli více zamyslet nad svým mnohdy bezohledným jednáním vůči ostatním, i to je projev jejich inteligence. IQ je jedna z změřitelných jednotek, myslím, že ne úplně prvotní pro život. Více bych dala do popředí tzv .sociální inteligenci, více viz. https://www.celostnimedicina.cz/socialni-inteligence.htm

Film, který hovoří za vše, co jsem napsala: https://www.csfd.cz/film/10135-forrest-gump/prehled

V odpovědi na Romana Vrbová

Re: sociální inteligence

autor Barbora Polívková -

Ahoj, Romano. Díky za Tvůj příspěvek v tomto fóru. 
Souzním s Tebou v následujících faktech: 

- dnešní společnost je nastavená na výkon a někdy se chová řekněme netolerantně k těm, kteří nevynikají v těch "výkonových" dovednostech. 

- důležitost sociální inteligence se často podceňuje - díky za článek. 

- díky za zmínění filmu Forrest Gump. Doporučuji knihu - je trochu jiná než film, ale podobně demonstruje i jiné složky inteligence, než jen IQ.

V odpovědi na Barbora Polívková

autor Romana Vrbová -

Ahoj Báro, díky za doporučení knížky, mám je raději, ale tuhle knihu jsem nečetla. Výhledově přečtu. 

autor Aneta Libertová -

Ahoj Romi,

souhlasím  s Tebou,taky to vidím tak že člověk by se neměl hodnotit jako inteligentní jen na

základě dosaženého vzdělání,ale i podle toho jak se chová k ostatním jestli je schopen nějaké sebereflexe

atd.Jinak film Forrest Gump je jeden z mých nejoblíbenějších a myslím si že téma sociální inteligence vystihuje docela přesně.

autor Lucie Bolehovská -

Ahoj Romano.

Forrest Gump je přesný.

Mám ve třidě autistického chlapce, který je velmi chytrý, ale není často schopný navázat kontakt se spolužáky a tímpádem jim předat svoje vyjimečné schopnosti.

V odpovědi na Lucie Bolehovská

autor Barbora Polívková -

Díky za komentáře. Co se týče Forresta Gumpa - doporučuji si opravdu přečíst knihu - daleko více než film se vyjadřuje k našemu tématu - už jen začátek: "Povím vám, bejt idiotem není žádnej med!". stojí za přemýšlení. Kdyby ten člověk "byl idiot", napsal by to takhle? V průběhu té knížky hlavního hrdinu několikrát prohlížejí na psychiatrii. On totiž jeví známky slabomyslnosti, ale dosahuje naprosto nadprůměrné výsledky v moderním odvětví fyzicky a matematiky a taky dosahuje vysoce nadprůměrných výsledků v hudební interpretaci...

Kdyby se vám nechtělo číst, poslechněte si text jako audioknihu. Skvostně ji čte pan Jan Hartl.