1. Plán komunikace změny

1.1. Jak komunikovat změnu 

Nelze napsat zcela univerzální návod na komunikaci. K dosažení praktických výsledků je třeba mít znalosti a správně identifikovat situace s ohledem na cílovou skupinu. Přesto je dobré se držet tohoto malého návodu:  

 Zjistěte si postoje posluchačů ke změně – pozor, vedete-li tým, budete mít více postojů  

(Jiří Střelec: Komunikace změny Dostupné na https://www.vlastnicesta.cz/clanky/komunikace-zmeny/) 

Čím méně toho učitelé o připravované změně vědí, tím hůře. Ať už se změna, kterou chcete ve škole prosadit, týká čehokoli, musíte být připraveni na odpor kolegů. Nejde přitom o špatné vztahy nebo o potřebu vám komplikovat práci, odpor ke změnám je lidská přirozenost. Proto vždy musíte uvažovat o změnách z pohledu vašich kolegů a připravit si argumenty pro typické námitky proti změnám jako např.: 

  • „Nemáme při běžné výuce na změny čas.“ 

  • „Mé dosavadní výukové metody fungují dobře, žádné změny nepotřebuji.“ 

  • „Nevíme, zda se to povede. Proto je bezpečnější nic neměnit.“ 

  • „Nerozumím tomu, co mi chystaná změna přinese, nevidím žádné zlepšení.“ 

  •  

Stačí dva až tři řádky, v nichž popíšete přínosy změny z jejich pohledu a přidáte výzvu k akci. Tuto zprávu pak komunikujte prostřednictvím různých komunikačních kanálů ve škole včetně individuálních osobních setkání s kolegy. Důležité je, aby zpráva o chystané změně byla všem snadno srozumitelná. Ujistěte se, že rozumějí tomu, proč ke změně dochází, jak jim tato změna může prospět a co je třeba, aby pro to udělali. Zdůrazňujte širší dopad celé změny nejen na jejich každodenní práci, ale i na celkový chod školy.