Plán komunikace změny

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M9 Úspěšné a efektivní zavádění změn (Praha 2024)
Kniha: Plán komunikace změny
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.42

1. Plán komunikace změny

Asi už cítíte, že komunikace změny je velmi náročná. Logicky si položíte otázku: “Mám na každou změnu připravovat plán a strategii její komunikace?” Samozřejmě, že ne.  

Žádný plán komunikace nemusíte chystat tam, kde má cílová skupina pro realizaci změny tyto atributy:  

 Změna je blízká jejich rutině  
 Sami změnu iniciovali 

 

Naopak komunikaci musíte věnovat zvláštní pozornost tam, kde:  

 Změna vyvolává odpor 
 Už několikrát změna dopadla neúspěchem 

Pozornost je potřeba věnovat tam, kde dochází k novému a k potřebě opuštění komfortní zóny. Změna v tomto případě u většiny lidí vyvolává obavy, odpor, negativní emoce. Vzniká bariéra, kterou si můžete představit jako zeď. Zeď, kterou musí lidé překonat. Čím více budete přidávat nových informací, tím vyšší zeď pomůžete stavět. Čím vyšší bude zeď pro ostatní, tím vyšší riziko mají, že z ní spadnou nebo ji vůbec nebudou chtít překonat. 


1.1. Jak komunikovat změnu 

Nelze napsat zcela univerzální návod na komunikaci. K dosažení praktických výsledků je třeba mít znalosti a správně identifikovat situace s ohledem na cílovou skupinu. Přesto je dobré se držet tohoto malého návodu:  

 Zjistěte si postoje posluchačů ke změně – pozor, vedete-li tým, budete mít více postojů  

(Jiří Střelec: Komunikace změny Dostupné na https://www.vlastnicesta.cz/clanky/komunikace-zmeny/) 

Čím méně toho učitelé o připravované změně vědí, tím hůře. Ať už se změna, kterou chcete ve škole prosadit, týká čehokoli, musíte být připraveni na odpor kolegů. Nejde přitom o špatné vztahy nebo o potřebu vám komplikovat práci, odpor ke změnám je lidská přirozenost. Proto vždy musíte uvažovat o změnách z pohledu vašich kolegů a připravit si argumenty pro typické námitky proti změnám jako např.: 

  • „Nemáme při běžné výuce na změny čas.“ 

  • „Mé dosavadní výukové metody fungují dobře, žádné změny nepotřebuji.“ 

  • „Nevíme, zda se to povede. Proto je bezpečnější nic neměnit.“ 

  • „Nerozumím tomu, co mi chystaná změna přinese, nevidím žádné zlepšení.“ 

  •  

Stačí dva až tři řádky, v nichž popíšete přínosy změny z jejich pohledu a přidáte výzvu k akci. Tuto zprávu pak komunikujte prostřednictvím různých komunikačních kanálů ve škole včetně individuálních osobních setkání s kolegy. Důležité je, aby zpráva o chystané změně byla všem snadno srozumitelná. Ujistěte se, že rozumějí tomu, proč ke změně dochází, jak jim tato změna může prospět a co je třeba, aby pro to udělali. Zdůrazňujte širší dopad celé změny nejen na jejich každodenní práci, ale i na celkový chod školy.