SAMR model

Pro uvažování, jak zapojovat nástroje, aplikace, ale i technologie celkově do výuky, může sloužit tzv. SAMR model. Jde o čtyřstupňový model popisující vliv ICT na proces výuky. Písmena SAMR vycházení z anglických slov Substitution (nahrazení), Augmentation (rozšíření), Modification (modifikace) a Redefinition (redefinice, změna).  

Substitution (nahrazení) je nejběžnějším způsobem zařazení ICT do výuky. Jedná se často o nahrazení klasických materiálů těmi digitálními. Např. text ke čtení na tabletu, prezentace přes projektor, psaní v textovém editoru, vyplňování testu v programu.  

Augmentation (rozšíření) pak ukazuje, jak může být ICT využíváno jako pomůcka, která výuku rozšiřuje o další prvky či přidává nový didaktický rozměr. Zde se jedná např. o používání multimédií (příjem i tvorba učitele či žáka), či speciálních výukových nástrojů a aplikací (např. s herními principy).  

Modification (modifikace) umožňuje hledat nové výstupy, měnit činnosti, zvyšovat spolupráci. Jedná se např. o společnou tvorbu materiál skupiny žáků, tvorba materiálů žáka dalším žákům, sdílení materiálů (v rámci školy, internetu, jiné školy, do zahraničí...). 

Redefinition (redefinice, změna) pak motivuje k tomu, aby ICT motivovali k výsledkům, které by bez ICT nebylo možné dosáhnout (např. okamžité reakce žáka a učitele na obsah, změna průběhu hodiny díky okamžité zpětné vazbě ve vybraném nástroji, tvorba nových materiálů...).