SAMR model

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M2 Počítačem podporovaná výuka napříč předměty (Praha 2024)
Kniha: SAMR model
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.17

Úvod

Stává se, že i přesto, že je škola vybavená a pedagogům se jejich digitální gramotnost zvyšuje, integrování technologií a nástrojů zaostává. Někdo se např. technologiím vyhýbá zcela (zde ja pak důležitá práce ICT koordinátora jako kouče a mentora), někdo pak zařazuje technologie jen jako pomůcku, podklad při výkladu (transmisivní výuka). Chybí často zapojení žáků. Podívejte se nyní na model SAMR, který v tomto učitelům může pomoci.  

SAMR model

Pro uvažování, jak zapojovat nástroje, aplikace, ale i technologie celkově do výuky, může sloužit tzv. SAMR model. Jde o čtyřstupňový model popisující vliv ICT na proces výuky. Písmena SAMR vycházení z anglických slov Substitution (nahrazení), Augmentation (rozšíření), Modification (modifikace) a Redefinition (redefinice, změna).  

Substitution (nahrazení) je nejběžnějším způsobem zařazení ICT do výuky. Jedná se často o nahrazení klasických materiálů těmi digitálními. Např. text ke čtení na tabletu, prezentace přes projektor, psaní v textovém editoru, vyplňování testu v programu.  

Augmentation (rozšíření) pak ukazuje, jak může být ICT využíváno jako pomůcka, která výuku rozšiřuje o další prvky či přidává nový didaktický rozměr. Zde se jedná např. o používání multimédií (příjem i tvorba učitele či žáka), či speciálních výukových nástrojů a aplikací (např. s herními principy).  

Modification (modifikace) umožňuje hledat nové výstupy, měnit činnosti, zvyšovat spolupráci. Jedná se např. o společnou tvorbu materiál skupiny žáků, tvorba materiálů žáka dalším žákům, sdílení materiálů (v rámci školy, internetu, jiné školy, do zahraničí...). 

Redefinition (redefinice, změna) pak motivuje k tomu, aby ICT motivovali k výsledkům, které by bez ICT nebylo možné dosáhnout (např. okamžité reakce žáka a učitele na obsah, změna průběhu hodiny díky okamžité zpětné vazbě ve vybraném nástroji, tvorba nových materiálů...).

Příklady využití


Příklad #1: 

Podívejte se na příklad toho, jak lze využít nástroj Google Earth.  

  • Substitution - učitel dá žákům za úkol, aby lokalizovali určité místo (namísto běžného papírového atlasu) 
  • Augmentation - učitel zadá žákům změřit vzdálenost dvou míst (namísto klasických fyzických měřidel) 
  • Modification - žáci prozkoumávají funkci Google Earth layers v určité lokaci 
  • Redefinition - učitel zadá žákům vytvořit průvodce a sdílet jej s ostatními 


Příklad #2: 

Druhý příklad, kde učitel chce testovat žákovy znalosti 

  • Substitution - žák vyplní online test 
  • Augmentation - žák vyplní test např. v aplikaci Kahoot 
  • Modification – žáci tvoří vlastní test (testové otázky) pro ostatní 
  • Redefinition - žáci tvoří stránku na Wikipedii 

Shrnutí

Je vhodné, aby se vyučující zamýšlel nad všemi čtyřmi stupni a snažil se každý z nich do výuky postupně začleňovat. Dobrým pomocníkem může být např. stránka https://blogs.umass.edu/onlinetools/, na které je mnoho nástrojů popsaných i z pohledu SAMR modelu s konkrétními příklady.  

ICT koordinátor může být pedagogům nápomocný v tom, že jim pomůže vidět nástroj komplexně (všechny jeho funkce, pro jaký cíl výuky se hodí) a dokáže mu pomoci jej napasovat do výuky. 

A hlavně jim pomůže vhodný nástroj vybrat. Ne vždy je vhodný jeden konkrétní, mnohdy se na danou aktivitu hodí množství různých nástrojů. Po konzultaci s pedagogem pak dochází k vhodnému výběru.