Mé zkušenosti s žáky s SVP

Mé zkušenosti s žáky s SVP

autor Jiří Řehoř -
Počet odpovědí: 1

Již 24 let pracuji v Jedličkově ústavu, takže s žáky s SVP mám zkušeností na rozdávání... Naše škola patří do tzv. Paragrafových škol, všichni žáci našich ZŠ i SŠ oborů potřebují ke studium doporučení ŠPC. Od roku 2014, tedy již deset let jsem v pozici třídního učitele a ke všem svým žákům doporučení s SPC komunikuji. Velmi často jde i o digitální pomůcky. Namátkou - digitální lupy (velké, pevné i kapesní), trackbally, speciální klávesnice, různé speciální softwary (Symwriter, VoCoN, ....) atp. 

Tématu digitálních pomůcek a žákům se SVP jsem se věnoval i ve své bakalářské (Počítač a internet v procesu školního učení (se zaměřením na využití znaků rozvojetvoného učení)) a diplomové (Využívání multimediálních učebních pomůcek studenty se speciálními vzdělávacími potřebami na středních školách Jedličkova ústavu) práci. Také jsem to zmínil i ve své závěrečné práci tohoto studia (Digitální pomůcky na podporu inkluzivního vzdělávání).

Technologie jsou pro práci s našimi žáky nezbytné, často je používají jako kompenzační pomůcky a musí se je naučit používat po celý zbytek svého života. Chceme jim také ukázat, že chytré telefony nejsou jen na hraní a musí se je naučit využívat efektivně.

Hodně také využíváme prvky alternativní pedagogiky, např. Feursteinovy instrumenty nebo Montessori (Pomoz mi, abych to dokázal sám).