Žáci s SVP u nás na škole

Žáci s SVP u nás na škole

autor Martin Laxa -
Počet odpovědí: 0
Vzhledem k povaze naší školy se moc žáků s SVP u nás nevyskytuje. O co jich je míň, o to jsou některé případy zajímavější.

V loňském roce u nás maturoval nevidomý student. K ruce měl asistentku, která po poradě s pedagogy převáděla některé materiály do pro něho čitelné digitální podoby nebo tiskla na speciální tiskárně materiály v Braillově písmu.

Z domova do školy a zpět docházel zcela sám, po škole se pohyboval naprosto suverenně. Pokud si nebyl jist, vždy mu pomohl někdo ze spolužáků nebo pedagogů.

Pro lepší názornost jsem pro něho sám na 3D tiskárnách opakovaně tisknul potřebné modely, např. neuron, kus šroubovice DNA, ale také stavby jako třeba Katedrálu sv. Pavla v Londýně atd.

Samotný student využíval podle potřeby v hodinách svůj osobní notebook s připojeným braillovským řádkem, k dispozici měl i (na rozdíl od jiných studentů) rychlostně a výkonově neomezené připojení na internet.

Vzhledem k nutnosti mít nainstalovaný speciální software převádějící text na řeč preferoval uvedený student používání výhradně svých vlastních digitálních zařízení.

Maturitní didaktické testy měl vytištěné v Braillově písmu, výsledky zaznamenával do počítače.

Uvedený absolvent je vynikající muzikant multiinstrumentalista - několikrát jsme spolu účinkovali na studentských hudebních setkáních - a v drtivě většině činností je zcela samostatný.

V současném druhém ročníku máme žákyni po DMO, která má velké potíže s jemnou motorikou. Proto je jí k dispozici asistentka, která jí pomáhá v hodinách pořizovat výpisky. Jinak i přes potíže s motorikou není tato žákyně od digitálního světa odstřižena - pracuje především na svém osobním notebooku, ale nemá problém pracovat i např. na pevných počítačích v učebně VT.

Nedávno psali žáci maturitní slohové práce - jeden maturant kvůli dysgrafii pracoval na počítači, který musel být upraven v souladu s požadavky maturity (bez připojení na internet, k dispozici jen textový editor). Na vypracování měl oproti jiným maturantům prodlouženým limit, vše proběhlo bez problémů.

Věřím, že jsem alespoň z části odpověděl i na podotázky týkající se práce a postupu koordinátora ICT - příklady z praxe jsou nejlepší.