Respektovat a být respektován

Respektovat a být respektován

autor Alena Prázová -
Počet odpovědí: 2

Reaguju na seznam literatury. Knížku Respektovat a být respektován jsem četla již několikrát a mám ji položenou stále u postele a když mám pocit, že mám krizi ve vztahu s mými dětmi, tak se uklidňuju a dostávám zpět na správnou cestu právě čtením této chytré knihy. Stojí za to otevřít:)

V odpovědi na Alena Prázová

Re: Respektovat a být respektován

autor Eva Valmová -

Chystám se na ní.. trošku si nejsem jistá co dříve... 

V odpovědi na Eva Valmová

Re: Respektovat a být respektován

autor Irena Doležalová -

Knihu jsem objevila po narození druhého dítěte, absolvovala i jeden z kurzů a snažím se aplikovat ve výchově. Je to celé o tom, jak neučit děti jen poslouchat, protože poslušnost, (synonymum je podřídit se)někdo něco nařídil, já ho poslechl a za nic nemůžu. Ale učit je zodpovědnosti: řídit se vnitřními hodnotami, samostatně myslet nenechat se manipulovat a zneužívat.Základ demokratické výchovy je spoluúčast dětí na věcech, které se jich týkají,dát jim možnost rozhodnutí.Je snadnější poslouchat nebo se bouřit (anarchie). Vzhledem k tomu, že jsem sama prošla "mocenskou" výchovou k poslušnosti, je pro mne někdy hodně těžké nezabřednout do zvyku "železné košile" a přiznávám, že při prvním i druhém čtení, chudák knížka, několikrát letěla pokojem :-))))