1. Úvod



Dokument je rozdělen na dvě sekce.

I. Standard konektivity školy (autor: MŠMT)

Pro: vedení školy (ředitel/zástupce ředitele), ICT koordinátor/metodik, IT správce

Každá škola je jiná a má různé potřeby, proto byl vytvořen standard dle velikosti škol, resp. počtu koncových zařízení ve škole. Je rozdělen na dvě části – vnitřní a vnější konektivita a ty jsou dále děleny do jednotlivých oblastí. V každé oblasti je zmíněno, proč je důležité ji ve škole řešit, jaké návodné otázky si má vedení školy klást a co je potřeba zajistit. Text je rozdělen na „modré“ části, které definují minimální standard pro jednotlivé kategorie škol, a „zelené“ části, které jsou doporučené a nepovinné, jedná se tedy o „nadstavbu“ standardu.

II. Standard bezpečnosti pro školy (autor: AFCEA[1], NÚKIB[2], NAKIT[3]).

Pro: IT správce

Vedení školy (ředitel/zástupce ředitele) a ICT koordinátorovi/metodikovi doporučujeme si dokument projít.

Tento standard popisuje absolutní minimum, které má každá škola v České republice splňovat. Jeho nenaplnění může vést k vážným bezpečnostním rizikům. Standard bezpečnosti pro školy je však psán více technicky, proto slouží především pro IT správce. Vedení školy by však mělo mít alespoň základní přehled o oblastech, kterých se bezpečnost ve škole týká.

Pokud po přečtení dokumentu přijdete na to, že škola standard nesplňuje, obraťte se jako první na svého zřizovatele a situaci se pokuste společně vyřešit. Podívejte se na https://irop.mmr.cz/cs/vyzvy/detaily-temat/vzdelavani, zda je možné pro rozvoj digitální infrastruktury své školy požádat o dotaci.

S funkční a bezpečnou infrastrukturou souvisí i personální zabezpečení IT správy na škole odborníky. MŠMT připravuje metodickou podporu pro ředitele v této oblasti, pro více informací sledujte web https://edu.cz.



[1] Česká pobočka AFCEA, viz https://www.afcea.cz/

[2] Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, viz https://www.nukib.cz/

[3] Národní agentura pro komunikační a informační technologie, s. p, viz https://nakit.cz/