1. Právo duševního vlastnictví

Právo duševního vlastnictví je odvětví práva, které v sobě zahrnuje průmyslová práva (patenty, ochranné známky nebo označení původu) a autorská práva. 

Nositelé průmyslových práv získávají ochranu registrací, autorská práva jsou chráněna automaticky. Například autorskoprávní ochrana fotografie vzniká, jakmile dojde k pořízení fotografie, nejsou zde žádné další formální požadavky. Průmyslová práva zpravidla nejsou pro školy tak důležitá, ledaže škola provádí výzkum nebo si chce nechat zapsat ochrannou známku (logo školy).  

Škola pracuje i s digitálními materiály (učebnice, fotografie...) a ICT koordinátor by měl vědět, jak s nimi ohledně autorských práv může školy nakládat.  

Autorské právo chrání práva jednotlivých autorů k jejich autorským dílům (např. knihy, hudba, filmy, obrazy, počítačové programy apod.). Autorské právo je výlučné právo náležející autorovi, které chrání autorské dílo před neoprávněným užitím. V České republice může být autorem pouze fyzická osoba. Z ochrany jsou vyňata díla úřední jako je třeba školní řád nebo správní rozhodnutí vydaná školou.