Úvod

Zvolte správnou formu a vyberte aktivizující metody. O formách jste četli v kapitole “Co vše mohu nabízet”. Metody budete vybírat podle obsahu, účastníků, formy i dalších aspektů. 

Budete nejspíš kombinovat více metod. Dříve, než se podíváme na metody aktivizující, si připomeneme i jednu z nejčastějších metod, tedy výkladově ilustrativní metodu. Jedná se nejčastěji o výklad, popis, přednášku, kdy posluchači opravdu jen poslouchají, příp. si zapisují poznámky. U této metody je zvýšené riziko toho, že bude ztrácena pozornost nebo že nebude látka pochopena

Samozřejmě výkladově ilustrativní metody můžete zařadit, dbejte však na to, abyste dokázali zapojit účastníky (otázky, sdílení), po krátké době přešli k jinému tématu či aktivitě a dodrželi určitá pravidla pro to, jak má prezentace vypadat. 

Pokud budete ilustrativně předvádět používání technologie, je to snazší, než pokud si budete k nějakému tématu tvořit prezentaci. Podívejte se, jak udělat prezentování lepší, jasnější a podporující zapamatování, jak vytvářet prezentace či zapisovat na flipcharty.