1. Příprava je základ

Ze své praxe jistě víte, že příprava na výuku je přinejmenším stejně důležitá jako výuka samotná. Pokud jste nepřipraveni, hrozí u dospělých mnohem větší riziko než u dětí, že to odhalí a důkladně vám to osladí. A možná už že vám nedají šanci to zkusit znovu a lépe.  

Lektoři k přípravě vzdělávacího kurzu, či školení, často používají třeba ADDIE model, nebo čím dál více populární koncept tzv. Design thinking.  

Můžete si oba modely prostudovat a třeba vám některý z nich pomůže při přípravě vzdělávacích aktivit. Kdybychom to ale měli velmi zjednodušit, jde primárně o to, že si uděláte co nejlepší analýzu své cílové skupiny, co opravdu v praxi potřebují, co jim pomůže v tom, co dělají. Poté si stanovíte vzdělávací cíle šité na míru vaší cílové skupině a vyberete obsah, který je pro ně relevantní. Pak už jen zvolíte formu a metody výuky, které vám pomohou cíle nejlépe naplnit. Na závěr si vyhodnotíte, zda jste cílů dosáhli, jestli bylo vzdělávání opravdu efektivní a dle výsledků si přípravu upravíte. 

Možná si říkáte, že v tom nevidíte velký rozdíl oproti běžné práci učitele ve škole a přípravách na hodinu a máte vlastně pravdu. Velký rozdíl je ale právě v té odlišné cílové skupině, kterou představují dospělí a ve specificích jejich vzdělávání.