7. Byrokratický typ

„Já nejsem OK, ty nejsi OK.“ 

Byrokratické typy postupují vždy podle předpisů a regulí, nechtějí vybočovat z davu a neradi riskují. Nepřejí si být vůdčím typem, ale vznášejí proti nim pravidelně kritiku, často reptají. 

Vnější charakteristiky 

V oblíbených barvách je zastoupena hnědá, šedá a „vybledlé“, nevýrazné barvy a vzory. Pracovní místo je uklizené, sterilní, bez osobních předmětů a neužitečných drobností. Na nástěnce jsou vystaveny směrnice a řády. Typické podání ruky je „leklá ryba“. 

Jak jednat s byrokratickým typem člověka 

Byrokraté vás dopředu podezírají, nejsou moc hovorní. Často mají jízlivé poznámky, proto nebývají v kolektivu oblíbení a je s nimi těžké jednání. I když se sami chovají nepříjemně, vyžadují pocit podpory a citlivé zacházení. Není vhodné na ně naléhat.  Při přesvědčování pomáhá trpělivé vedení k jejich konečnému rozhodnutí.  Na svou stranu je získáte, když o ně budete projevovat zájem, který jim běžně chybí. Byrokratické typy mají rády tradice a zaběhnuté skutečnosti. Pokud je chceme přesvědčit, říkáme: „je to bezrizikové, tradiční výrobek, ověřený postup…“.