Grec-Drozdecova typologie

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M8 Jak vést a motivovat pedagogy (Praha 2024)
Kniha: Grec-Drozdecova typologie
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 18. října 2024, 15.20

Popis

Grec-Drozdecova typologie bývá někdy označována jako prvodojmová. Nevyžaduje hlubší zkoumání člověka. Orientuje se na jeho vnější projevy a na jejich základě pomáhá volit vhodnou komunikační a motivační strategii. 


1. Motivace a komunikace s využitím primárních osobnostních rysů

Primární rysy, které popisují GRETZ-DROZDECK mají dva základní typy a dále dvě doplňující charakteristiky: 

 vůdčí typ a podřízený typ 

 

Každý z těchto pojmů má mnoho významů. Především nám tyto osobnostní rysy napovídají, jak se daná osoba chová k ostatním lidem. 





2. Vůdčí typ

Vůdčí typ je člověk toužící po moci a vítězství. Projevuje se to ve vlastnostech, jakými jsou nezávislost, rozhodnost, iniciativa a energičnost. Vůdčí typ se zaměřuje především na cíl a motivuje sám sebe.  

3. Podřízený typ

Podřízený typ přenechává vedení jiným lidem. Jeho typickými vlastnostmi jsou nerozhodnost, závislost, nedostatek sebevědomí a pasivita. Podřízený typ se ochotně nechává vést, často se přizpůsobuje přáním ostatních a vyhýbá se konfliktům. Motivují ho ostatní lidé. 

4. Přátelský typ

Pro přátelské jedince je typická starost o druhé osoby, respekt k důstojnosti jiných lidí, citlivost k jejich potřebám. Přátelskost je možné definovat jako míru zájmu o lidi a jejich potřeby.  

5. Nepřátelský typ

Pro nepřátelské jedince je typické, že se soustředí se na sebe bez ohledu na druhé. Jsou přesvědčeni, že oni znamenají více než ostatní.  typickými rysy nepřátelství jsou necitlivost k potřebám jiných lidí, neochota ke spolupráci a někdy i nevraživost.  

6. Sociabilní typ

„Já nejsem OK, ale ty jsi OK.“ 

Je jich nejvíce statisticky, jde o tzv. sociabilní jedince, kteří jdou vždy s davem. Snaží se vyhovět druhým lidem, podřizují své názory názorům jiných lidí.  

Vnější charakteristiky: 

Typicky používají a akceptují emocionálně zabarvené argumenty. Preferují pastelové barvy a v oblečení drobné vzory. Jdou s módními trendy. Jejich pracovní stůl je plný osobních drobností – dárky a upomínkové předměty, fotky rodiny, obrázky od dětí apod. Podání ruky je delší, spojené s úsměvem a slovním doprovodem, někdy také přidrží partnerovu ruku druhou rukou. Typické je také submisivní podání ruky hřbetem ruky dolů. 

Jak jednat se sociabilním typem člověka 

Sociabilní jedinec rád „odročí“ řešení na jindy, je nerozhodný, ale hovorný. Jde s davem, zeptá se okolí, jak by se měl rozhodnout. Přesvědčí ho emocionálně zabarvené argumenty. Potřebujete-li ho přesvědčit, jsou vhodné formulace typu „je to nejmodernější postup, technika, všichni (většina) ho už má, používá ho, je nejpopulárnější“ apod. 


7. Byrokratický typ

„Já nejsem OK, ty nejsi OK.“ 

Byrokratické typy postupují vždy podle předpisů a regulí, nechtějí vybočovat z davu a neradi riskují. Nepřejí si být vůdčím typem, ale vznášejí proti nim pravidelně kritiku, často reptají. 

Vnější charakteristiky 

V oblíbených barvách je zastoupena hnědá, šedá a „vybledlé“, nevýrazné barvy a vzory. Pracovní místo je uklizené, sterilní, bez osobních předmětů a neužitečných drobností. Na nástěnce jsou vystaveny směrnice a řády. Typické podání ruky je „leklá ryba“. 

Jak jednat s byrokratickým typem člověka 

Byrokraté vás dopředu podezírají, nejsou moc hovorní. Často mají jízlivé poznámky, proto nebývají v kolektivu oblíbení a je s nimi těžké jednání. I když se sami chovají nepříjemně, vyžadují pocit podpory a citlivé zacházení. Není vhodné na ně naléhat.  Při přesvědčování pomáhá trpělivé vedení k jejich konečnému rozhodnutí.  Na svou stranu je získáte, když o ně budete projevovat zájem, který jim běžně chybí. Byrokratické typy mají rády tradice a zaběhnuté skutečnosti. Pokud je chceme přesvědčit, říkáme: „je to bezrizikové, tradiční výrobek, ověřený postup…“. 


8. Diktátor

„Já jsem OK, ale ty nejsi OK.“ 

Diktátoři bývají velcí dogmatici, vždy mají pravdu.  I když se mýlí, tak si prosadí svou. Mají tendenci druhými opovrhovat. Často používají „Já“, „Já sám“, „Já si myslím“. 

Vnější charakteristiky 

V oblíbených barvách je zastoupena černá, tmavě modrá, jasně červená. Často využívají kontrastní kombinace s bílou, žlutou, oranžovou apod. Mají rádi nejvyšší možný dostupný luxus.  To se promítá i do jejich pracovního místa. Obklopují se důkazy svých individuálních úspěchů, různými trofejemi. Typickým podáním ruky je dominantní podání hřbetem ruky nahoru, případně nepřiměřeně silný stisk ruky. 

Jak jednat s diktátorským typem člověka 

Diktátoři bývají arogantní, urážejí nás, skáčou do řeči. V komunikaci s nimi funguje použití asertivní vřelosti. Nebojí se rizika, bývají rozhodní. Pokud je chceme přesvědčit, je třeba uspokojit jejich „já“. Osvědčuje se použití obratů „Jenom vám jsme si dovolili nabídnout“, „Toto vám pomůže být ještě úspěšnější.“, „Věřím, že při vašich zkušenostech to hravě zvládnete“ apod. 


9. Výkonný typ

„Já jsem OK, ty jsi OK.“ 

Jsou to nezávislí lidé respektující pocity a názory druhých. Bývají často přirozenými vůdci každé skupiny.  Jsou společenští, upřímní, asertivní. 

Vnější charakteristiky 

Preferované barvy jsou černá, antracitová, vínová a tmavě modrá. V oblečení převládá účelnost, příliš nesledují módní trendy. Pracují zpravidla na více úkolech najednou, nemají tak čas dotahovat detaily. Proto jejich pracovní místo často vystihuje rčení „Pořádek je pro blbce, iteligent zvládá chaos“. Používají častěji slovo „my“ než „já“. Podání ruky je standardní, přátelské. 

Jak jednat s výkonným typem člověka 

V rozhovoru velmi dobře funguje aktivní naslouchání, výkonný jedinec dokáže velmi dobře vyjádřit své požadavky, očekávání i obavy. Oceňuje férové jednání, velmi dobře funguje argumentace „pro a proti“.  Má-li náš návrh nějaká rizika, je žádoucí upozornit jej na ně.