2. Standard konektivity školy

Každá škola je jiná a má různé potřeby, proto byl vytvořen standard dle velikosti škol, resp. počtu koncových zařízení ve škole. Je rozdělen na dvě části - vnitřní a vnější konektivita a ty jsou dále děleny do jednotlivých oblastí. V každé oblasti je zmíněno, proč je důležité ji ve škole řešit, jaké návodné otázky si má vedení školy klást a co je potřeba zajistit. Text je rozdělen na „modré“ části, které definují minimální standard pro jednotlivé kategorie škol, a „zelené“ části, které jsou doporučené a nepovinné, jedná se tedy o „nadstavbu“ standardu.

Tato část dokumentu je určena především pro vedení školy (ředitel, zástupce ředitele), ICT koordinátory/metodiky a IT správce. Projděte si tento dokument spolu a proberte, zda standard škola splňuje.

Koncovým zařízením (dále také „KZ“) je pro účely tohoto dokumentu myšleno takové digitální zařízení, které je používáno pro výuku dětmi/žáky/studenty či práci pedagogického a nepedagogického pracovníka a je možné jej připojit do vnitřní sítě školy nebo Internetu (typicky se jedná o počítač, notebook, tablet, mobilní telefon apod.). Tiskárna, promítací zařízení, robotické pomůcky a podobná zařízení se za koncová zařízení v tomto dokumentu nepovažují. Pro účely kategorizace škol dle počtu jejich koncových zařízení se za koncové zařízením školy nepovažují vlastní zařízení žáků nebo pracovníků školy (např. v rámci výuky BYOD).