1. Příprava je základ

1.1. ADDIE

ADDIE je zkratka pro pět fází vývoje vzdělávacích materiálů:

  • Analýza
  • Design
  • Development
  • Implementace
  • Evaluace


(Zdroj: https://www.linkedin.com/pulse/designing-learning-addie-jamie-billingham/

Analýza
Pokud chceme provádět nějakou vzdělávací aktivitu nebo vytvářet nějaký vzdělávací obsah, tak musíme v prvním kroku provést analýzu situace. Co je potřeba udělat? Co studenti už umí? Co je to, co by jim mohlo pomoci? Jaké jsou náklady na možná řešení? Analýza je zásadní, protože umožňuje přesně cílit konkrétní úsilí. 

Návrh
Když víme, co potřebujeme a pro koho to vytváříme, můžeme se pustit do návrhu, tedy od rozplánování jednotlivých kroků, které povedou k naplnění vytyčených cílů. Zde již volíme vhodné formy (video, osobní konzultaci, online nástroje, …). Velice může pomoci, pokud výstupem této fáze bude prototyp.

Vývoj
V této fázi vytváříme podle návrhu vzdělávací objekty. Je třeba pamatovat na to, že je nutné je pečlivě kontrolovat a reflektovat. Vytvořené prvky neustále testujeme a konzultujeme tak, aby byl výsledný vzdělávací objekt funkční.

Implementace
Tato fáze představuje vlastní využití vytvořených objektů a jejich doručení studentům. Může sem spadat například přenesení podkladů do LMS, vyplnění a nastavení vzdělávacího prostředí atp. Součástí implementace ale může být také interakce se studentem. Cílem modelu není tvořit jen digitální objekty, ale obecně pomoci realizovat takové vzdělávací aktivity, které pomohou studentům s učením, takže konzultace nebo společná práce může být součástí implementačního procesu.

Hodnocení
Podle modelu ADDIE je třeba všechny provedené edukační akce evaluovat, zjistit, zda skutečně fungují a plní cíle, které mají. Relativně snadno se může stát, že vytvoříme skvělé materiály, které ale budou rozvíjet jiné kompetence a znalosti, než jaké původně poptávali uživatelé, nebo naopak že opomeneme nějaké prvky, které budou mít za následek nespokojenost studenů.

(Zdroj: https://clanky.rvp.cz/clanek/23177/DIGCOMPEDU-3.2:-VEDENI-STUDENTA.html)



ADDIE nabízí komplexní pohled na věc, který si však můžete upravit dle vašich konkrétních potřeb. Některé kroky můžete přeskočit či zjednodušit v závislosti na vašich podmínkách.
(Zdroj: https://www.menseek.eu/addie-aneb-jak-tvorit-online-kurzy-ktere-nedostanou-kosem/)