1. Jak vypadá koučování v praxi

Než vám začneme vysvětlovat principy koučinku a mentoringu, chceme vám na úvod ukázat praktický příklad, na kterém dobře pochopíte, co koučování v praxi znamená a jak ho můžete efektivně použít v praxi. 


Učitelka Jana vyučuje výtvarnou výchovu a anglický jazyk. Používá informační systém, mail a v hodinách občas promítá přes projektor video z internetu nebo powerpointovou prezentaci. Je to něco, v čem už si je jistá. Bojí se však zařadit něco nového, tablety ani notebooky do hodin nebere, má strach, že se “něco pokazí”, jiným technologiím prý nerozumí (škola koupila 3D tiskárnu i roboty). 

Jana se potkala se školním ICT koordinátorem Pavlem ve sborovně a Jana mu své obavy znovu vykládá. Pavel se rozhodne, že přijde na to, proč o tom Jana mluví, ale neposouvá se a strach přetrvává. 

Rozhodne se využít metody koučovacích otázek a po dvou rozhovorech, které ani nebyly plánované, je Pavel o něco moudřejší. A Jana si ujasnila, kde spočívá problém a jak ho chce řešit. Sama se rozhodla, že Pavla pozve na několik svých hodin a společně otestují tablety a aplikace na výuku angličtiny (kvízy, tvorbu flashcards i doplňovačky).