Koučink a mentoring v praxi ve škole

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M12 Koučink a mentoring – jako nástroj pro zlepšení výkonu učitele (Ostrava 2024)
Kniha: Koučink a mentoring v praxi ve škole
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 19.03

1. Jak vypadá koučování v praxi

Než vám začneme vysvětlovat principy koučinku a mentoringu, chceme vám na úvod ukázat praktický příklad, na kterém dobře pochopíte, co koučování v praxi znamená a jak ho můžete efektivně použít v praxi. 


Učitelka Jana vyučuje výtvarnou výchovu a anglický jazyk. Používá informační systém, mail a v hodinách občas promítá přes projektor video z internetu nebo powerpointovou prezentaci. Je to něco, v čem už si je jistá. Bojí se však zařadit něco nového, tablety ani notebooky do hodin nebere, má strach, že se “něco pokazí”, jiným technologiím prý nerozumí (škola koupila 3D tiskárnu i roboty). 

Jana se potkala se školním ICT koordinátorem Pavlem ve sborovně a Jana mu své obavy znovu vykládá. Pavel se rozhodne, že přijde na to, proč o tom Jana mluví, ale neposouvá se a strach přetrvává. 

Rozhodne se využít metody koučovacích otázek a po dvou rozhovorech, které ani nebyly plánované, je Pavel o něco moudřejší. A Jana si ujasnila, kde spočívá problém a jak ho chce řešit. Sama se rozhodla, že Pavla pozve na několik svých hodin a společně otestují tablety a aplikace na výuku angličtiny (kvízy, tvorbu flashcards i doplňovačky).  

2. Jak vypadá mentoring v praxi


Ředitel školy poprosil ICT koordinátora Davida, aby se věnoval novému kolegovi Mirkovi, který vyučuje matematiku a fyziku na střední škole, kam teprve nedávno nastoupil. Mirek se potřebuje naučit pracovat se školním informačním systémem a je třeba mu ukázat nové technologie, které škola používá. Mirek se sám rozhodl, že chce technologie vyzkoušet v hodinách. 

David se s Mirkem sešel, aby zjistil, jaké jsou jeho digitální kompetence a zmapoval jeho zkušenosti, znalosti a dovednosti ve využívání digitálních technologií ve výuce.  

Mirek sám Davidovi přiznal, že by se asi měl více rozvíjet v digitálních technologiích, aby je mohl lépe integrovat do výuky, protože mu záleží na tom, aby žáky lépe připravoval na budoucnost.  David mu navrhnul, že se budou pravidelně scházet a že pro něj připraví plán úkolů, které mu pomůžou se pomalu rozvíjet. Navíc mu poskytnul i dobré zdroje, kde si může Mirek najít užitečné informace, tipy a triky do praxe.  

Jedním z úkolů, na kterém se David s Mirkem domluvili, byla třeba tvorba interaktivní aktivity do hodiny matematiky v aplikaci Math Games. David potom Mirkovi dal zpětnou vazbu a doporučení, co by mohl ještě doladit.  

Během několika týdnů se Mirek začal cítit sebevědoměji a postupně opravdu do svých hodin začleňoval jak třeba tablety a Chromebooky, tak i digitální nástroje. David Mirkovi ukázal, jak může využívat i online kolaboraci mezi žáky, což bylo něco, co Mirek nikdy předtím nezkoušel. Společně vytvořili plán, jak tuto technologii integrovat do hodin matematiky a fyziky. 

David Mirkův postup sledoval a pravidelně se scházeli na krátkých setkáních, během nichž diskutovali o dosažených úspěších, výzvách a plánech do budoucna.   

Mirek dokonce začal samostatně experimentovat s novými nástroji a metodami ve svých hodinách. Spolupráce mezi Davidem a Mirkem nejenže posílila Mirkovi digitální dovednosti, ale přispěla také k vytvoření inspirativnějšího vzdělávacího prostředí na škole.