Podrobně o studiu

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Rozcestník pro koordinátory ŠVP
Kniha: Podrobně o studiu
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 18. října 2024, 13.26

Popis

Anotace vzdělávacího programu

Vzdělávací program, resp. kurz se týká přípravy koordinátorů školních vzdělávacích programů všech druhů škol a školských zařízení, včetně koordinátorů vzdělávacích programů vyšších odborných škol.  

Délka kurzu je 250 hodin a je obsahově rozdělen do 6 samostatných modulů, které na sebe navazují a v jednotlivých oblastech se prolínají a doplňují.  

Kurz probíhá ve 4 základních formách – prezenční setkávání (semináře), E-learning za využití nástroje (platformy) MOODLE, webináře a stáže.  

Studium je ukončeno obhajobou závěrečné práce a závěrečnou zkouškou před zkušební komisí. 

O STUDIU

Organizace kurzu 

Pro hladký a bezproblémový průběh celého kurzu jsou nastavena jasná pravidla a systém podpůrných opatření pro vás (pro všechny účastníky kurzu). Podrobnější informace najdete v další části, kterou si můžete rozkliknout. Zejména se seznamte s povinností vaší účasti na seminářích. 

Základní formy kurzu

Naším cílem je, aby byl pro vás tento kurz co nejpřínosnější a nejefektivnější, proto vám představíme nejen základní formy kurzu, ale i několik klíčových nástrojů a metod, které budeme společně využívat. Podrobnější informace najdete v materiálu, který si můžete rozkliknout. 

Náměty k využití

Součástí jednotlivých modulů jsou nejrůznější náměty k využití nejen v rámci samotného kurzu, ale hlavně pak při vaší práci ve škole/školském zařízení jako koordinátora/koordinátorky ŠVP. Některé výsledky ze zpracovaných úkolů budou součástí práce na seminářích (dle rozhodnutí lektora/lektorky). Některé příklady dobré a inspirativní praxe, které vás mohou motivovat a ukázat, jak lze dosáhnout úspěchu, najdete při rozkliknutí v následující části

Testy k autoevaluaci 

Součástí kurzu je série testů k autoevaluaci. Ačkoli nejsou povinné, mají pro vás velký význam. Testy vám umožní průběžně si ověřovat svůj odborný rozvoj v jednotlivých modulech, oblastech a pojmech. Pravidelným vyplňováním těchto testů získáte jasnou představu o tom, jak jste pokročili, kde máte pevné základy a na co byste se měli případně více zaměřit. Využijte tuto možnost k systematickému posouzení vlastního pokroku a k zajištění toho, že si z kurzu odnesete maximum znalostí a dovedností.

Evaluační dotazníky 

Součástí kurzu je série evaluačních dotazníků, které díky vám přinášejí cennou zpětnou vazbu a mohou poskytnout náměty na inovace kurzu. Vaše zkušenosti a názory jsou klíčové pro to, abychom mohli kurz neustále vylepšovat a přizpůsobovat ho potřebám účastníků. Vyplnění evaluačních dotazníků je pro vás povinné a velmi si vážíme vašeho přispění. Děkujeme za pochopení a spolupráci!

Povinný úkol 

Součástí každého modulu je povinný úkol, který musíte splnit podle upřesňujících pokynů. Tyto úkoly jsou nezbytné pro váš úspěšný postup v kurzu a jejich splnění je podmínkou pro pokračování. Nesplnění povinného úkolu může vést k vašemu vyloučení z kurzu bez náhrady, proto je důležité věnovat těmto úkolům potřebnou pozornost a úsilí. Konkrétní zadání povinného úkolu najdete u jednotlivých modulů.

Ukončení studia

Ukončení studia obhajobou vaší závěrečné práce a závěrečnou zkouškou před komisí má pro vás velký význam. Tento proces představuje vrchol celého vašeho vzdělávacího úsilí v rámci dalšího vzdělávání (DVPP).

Obhajoba závěrečné práce a úspěšné složení závěrečné zkoušky před komisí jsou potvrzením toho, že jste dosáhl/dosáhla požadované úrovně odborných znalostí a dovedností. Tento proces ověřuje, že účastník není jen schopný absorbovat informace, ale také je analyzovat, kriticky hodnotit a aplikovat v praxi. Komise posuzuje, zda účastník dokáže své znalosti prezentovat, argumentovat a obhájit své myšlenky před odborníky v daném oboru. 

POŽADAVKY NA ÚČASTNÍKY

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

náš kurz Koordinátor tvorby ŠVP vám přinese nejen nové znalosti a dovednosti, ale také jedinečnou příležitost aktivně ovlivnit vzdělávání ve vaší škole. Abychom z kurzu všichni získali maximum, je důležité, abychom společně plnili určité povinnosti, které povedou k dosažení našich společných cílů.

Jsme si jisti, že vaše angažovanost a odhodlání přinesou skvělé výsledky nejen vám, ale i celému vzdělávacímu týmu. Vaše účast na kurzu je více než jen splnění požadavků – je to příležitost stát se skutečným lídrem ve vzdělávání.

Podmínky pro úspěšné absolvování kurzu:

  • Účast v prezenční formě (na seminářích) s omluvitelnou absencí do 20 %, která bude vyřešena podle stanovených zásad.
  • Účast v E-learningu je povinná se 100% splněním všech úkolů (6 povinných úkolů a pravidelné samostudium).
  • Webinář je součástí prezenčního studia a účast na webináři se započítává do docházky v rámci prezenčního studia (seminářů).
  • 100% splnění podmínek stáže a odevzdání zpracovaného záznamu o stáži.
  • Vyplnění evaluačních dotazníků je povinné.
  • Splnění podmínek pro závěrečnou práci.
  • Splnění podmínek pro závěrečnou zkoušku.

UKONČENÍ STUDIA

Závěrečná práce

Závěrečná práce v rámci daného studia má pro vás několik důležitých významů a funkcí, které přispívají k vašemu osobnímu a profesnímu rozvoji. 

Citace použité literatury a dalších informačních zdrojů  

Při psaní závěrečné práce je klíčové důsledně a správně citovat všechny použité zdroje. Je to důležité pro respektování autorských práv a zajištění akademické poctivosti. Očekává se, že budete dodržovat zásady akademické integrity, což znamená, že nepodvádíte, neplagiujete a respektujete intelektuální vlastnictví ostatních. Podrobnější informace a konkrétní příklady citací najdete v materiálu, který si určitě rozklikněte.

Konkrétní praktické poznámky k citování použitých informačních zdrojů najdete ve zpracované příloze:

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

ČSN 01 6910 – Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory

ČSN 01 6910 je česká technická norma, která specifikuje pravidla pro úpravu dokumentů zpracovaných textovými procesory. Tato norma je klíčová pro zajištění jednotného a profesionálního vzhledu dokumentů u různých organizací a institucí.

Důležité upozornění – revize dokumentu:

Po dokončení dokumentu, resp. vaší závěrečné práce je důležité provést důkladnou revizi a zajistit, že všechny prvky opravdu odpovídají normě!

Konkrétní praktické poznámky k formální úpravě závěrečné práce najdete ve zpracované příloze:

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

Spolupráce s vedoucím závěrečné práce

Vedoucí závěrečné práce (ZP) hraje klíčovou roli v procesu tvorby a dokončení závěrečné práce. Spolupráce mezi vedoucím a autorem závěrečné práce je zásadní pro dosažení kvalitního výsledku. Na konkrétní naplnění role vedoucího ZP a role autora ZP se podívejte po rozkliknutí v následujícím materiálu.

Harmonogram přípravy, zpracování, odevzdání a obhajoby ZP 

Při přípravě, zpracování, odevzdání a obhajobě závěrečné práce (ZP) je důležité dodržovat harmonogram, který zajistí, že všechny kroky budou provedeny včas a kvalitně. Podrobnější informace najdete po rozkliknutí v následujícím materiálu.  

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

Příloha č. 2 Přehled témat pro ZP (K ŠVP)

Posouzení finální verze závěrečné práce

Posouzení finální verze závěrečné práce by mělo být komplexní a zaměřené na hodnocení kvality a hloubky analýzy/analýz, originality, argumentace a formálního zpracování. Výsledkem posouzení by měla být jasná zpětná vazba, která autorovi ZP pomůže připravit se na obhajobu a případně provést nezbytné úpravy práce.

Posouzení závěrečné práce oponentem (posuzovatelem):

A. Cíl práce a jeho naplnění

B. Věcná správnost

C. Struktura práce, přehlednost, srozumitelnost

D. Přínos práce

E. Formální stránka práce

F. Práce s literaturou

Doporučuji závěrečnou práci k obhajobě: ano x ne

Doplňující otázky k obhajobě: 

Obhajoba závěrečné práce a závěrečná zkouška

Závěrečné zkoušky, včetně obhajoby závěrečných prací se uskuteční ve dnech stanovených (s dostatečně velkou časovou rezervou) organizačním garantem NPI ČR. Závěrečná zkouška a vlastní obhajoba probíhá před komisí formou kolokvia. Kolokvia se budou účastnit 3–4 účastníci ve skupině a průměrně na každého účastníka bude časový limit 30 minut. Celkem tedy může kolokvium trvat 90–120 minut.

Při závěrečné zkoušce a obhajobě závěrečné práce budou mít účastníci k dispozici požadované technické vybavení.

Po skončení závěrečné zkoušky a obhajoby závěrečné práce vyhodnotí komise na uzavřeném jednání vystoupení jednotlivých účastníků. Každý člen komise má právo vyjádřit se ke každému projednávanému bodu. V případě rovnosti hlasů se hlas předsedy počítá dvakrát.

Následuje oznámení závěrů z jednání komise spolu se slavnostním předáním osvědčení úspěšným účastníkům. Akt předání osvědčení může být připraven jako samostatné slavnostní setkání účastníků za účasti představitelů regionálního školství.

 Složení hodnotící komise

Komise bude sestavena ze 3–5 členů (minimálně však ze 3 členů).

Doporučená skladba komise:

  • předseda – odborník ve školské problematice
  • členové – lektoři specializačního studia, krajský garant specializačního studia

Do komise mohou být přizváni např. zástupci ČŠI, MŠMT, krajského úřadu, zkušení ředitelé škol a školských zařízení, zřizovatelé škol a školských zařízení.

Členové komise mají právo při obhajobě závěrečné práce a závěrečné zkoušce položit autorovi doplňující otázky.

Předseda hodnotící komise má právo usměrňovat v průběhu kolokvia pořadí účastníků, časový faktor a regulovat pokládání otázek.  

Závěrečná zkouška

Závěrečná zkouška bude probíhat formou kolokvia s akcentem na aktivní účast a komunikaci mezi účastníky.

(Kolokvium představuje důležitou formu akademické interakce, která podporuje diskusi, výměnu znalostí a kritické myšlení. Ať už se jedná o odbornou debatu, formu zkoušky nebo pravidelné setkání, kolokvium vždy klade důraz na aktivní účast a komunikaci mezi účastníky).

Kolokvia se budou účastnit 3–4 účastníci ve skupině a průměrně na každého účastníka bude časový limit 30 minut. Celkem tedy může kolokvium trvat 90–120 minut.

Kolokvium se bude skládat z následujících částí:

1. část: Stručné představení účastníka kurzu (jméno a příjmení, aktuální pracovní pozice ve škole/školském zařízení, koordinátor ŠVP – aktuální nebo potenciální, do 5 minut)    

  • O doplňujících otázkách vtéto části může rozhodnout předseda zkušební komise.  

2. část: Obhajoba závěrečné práce – stručné představení závěrečné práce, vč. splnění vytyčených cílů a dosažených výsledků pomocí PowerPointu (8–10 minut) 

  • O změně časového faktoru (8–10 minut) má právo rozhodnout předseda zkušební komise. Zároveň má i právo přerušit účastníka kolokvia vobhajobě, zejména při překročení stanoveného časového limitu.     

3. část: Zodpovězení dotazů (otázek) od oponenta (posuzovatele) závěrečné práce (1 doplňující dotaz týkající se přímo závěrečné práce + 1 odborný dotaz týkající se tématu – problematiky, dílčího problému závěrečné práce) a od členů zkušební komise a dalších účastníků kolokvia – rozprava (15 minut)  

  • Oba dotazy (obě otázky) od oponenta závěrečné práce budou součástí Oponentského posudku a účastník/autor ZP se sním seznámí (vč. položených dotazů) předem. Můžete si tedy předem připravit vaše odpovědi/stanoviska kdaným dotazům.     
  • Dotazy od dalších účastníků kolokvia (účastníků kurzu) vrámci rozpravy budou posuzovány zkušební komisí jako jejich aktivní účast a dílčí přínosný podklad pro jejich hodnocení vrámci kolokvia).  

MODULY

Délka kurzu je 250 hodin a je obsahově rozdělen do 6 samostatných modulů, které na sebe navazují a v jednotlivých oblastech se prolínají a doplňují.

MODUL A

Kurikulární reforma

Kurikulární reforma je krokem k modernizaci vzdělávání, který otevírá nové možnosti pro rozvoj a úspěch každého dítěte, žáka nebo studenta. Buďte součástí této změny a využijte příležitosti k růstu a inovaci!

MODUL B

Základní manažerské dovednosti koordinátora tvorby ŠVP

Základní manažerské dovednosti koordinátora tvorby ŠVP jsou klíčem k úspěšnému vedení týmu a efektivnímu řízení vzdělávacího procesu. Ovládněte tyto dovednosti a přetvořte vizi do reality, která inspiruje a přináší skutečné výsledky.

MODUL C

Činnosti předcházející tvorbě a úpravám ŠVP

Pečlivě naplánované činnosti předcházející tvorbě a úpravám ŠVP jsou základem pro úspěšné vytvoření kvalitního vzdělávacího programu. Věnujte jim pozornost, protože dobře připravený základ vám umožní vytvořit ŠVP, který bude přesně odpovídat potřebám vašich dětí, žáků a studentů a školy nebo školského zařízení.

MODUL D

Tvorba a úpravy ŠVP

Tvorba a úpravy ŠVP jsou klíčovým krokem k tomu, aby vzdělávací program vaší školy skutečně odrážel potřeby a potenciál vašich dětí, žáků a studentů. Pusťte se do této fáze s odhodláním a tvořivostí – máte jedinečnou příležitost přetvořit výuku a přinést nové možnosti pro rozvoj celé školy/školského zařízení.

MODUL E

Úspěšná koordinace činností spojených s využíváním ŠVP v praxi je základem pro to, aby se vzdělávací programy skutečně projevily v každodenní výuce. Věnujte této fázi maximální pozornost, protože efektivní spolupráce a důsledná realizace jsou klíčem k tomu, aby ŠVP naplnilo svůj potenciál a přineslo reálné výsledky pro vzdělávané jedince i pro školu. 

MODUL F

Stáže jsou jedinečnou příležitostí, jak získat cenné zkušenosti a nové podněty pro práci koordinátora školního vzdělávacího programu. Využijte tuto možnost naplno, abyste přinesli do své školy/školského zařízení inovace, které obohatí vzdělávací proces a posunou ho na vyšší úroveň. 

 

Zpráva ze stáží 

Zprávy ze stáže ve škole / školském zařízení mohou mít různé formy a obsah. Obvykle se jedná o dokument, ve kterém stážista shrnuje své zkušenosti, poznatky a dovednosti získané během stáže. Tato zpráva by měla být strukturovaná, jasná a měla by obsahovat konkrétní příklady z praxe, které ilustrují vaše zkušenosti a poznatky. Pokud máte nějaké relevantní dokumenty nebo podklady, můžete je přiložit jako přílohy ke zprávě ze stáže. Zprávu, vč. dalších příloh, využijete i při závěrečné zkoušce.  Zde se můžete podívat, jak má taková zpráva vypadat.

SEMINÁŘE

Práce na seminářích  

Každý lektor vám na úvod prvního semináře představí klíčové zásady, aby vám zajistil co nejlepší podporu na vaší cestě za vzděláním a abyste se cítili jistě a věděli, co očekávat. Váš úspěch je náš cíl!

Účast na seminářích  

Povinná docházka na seminářích zajišťuje, že získáte plný přínos z kurzu. Osobní přítomnost vám poskytuje příležitost zapojit se do diskusí, klást otázky a lépe si osvojit nové znalosti. Aktivní zapojení vám také umožní lépe pochopit probíranou látku, získat cennou zpětnou vazbu a podělit se o své zkušenosti s ostatními.  

Účast na seminářích je tedy povinná, s omluvitelnou absencí do 20 %. Vzniklou absenci řešte neprodleně s krajským organizačním garantem. Chybějící docházku lze po dohodě s organizačním garantem případně splnit na kurzu v jiném KP NPI ČR nebo samostudiem, které bude kontrolovat organizační garant.    

WEBINÁŘE

Stáže jako zdroj zkušeností a podnětů pro práci koordinátora školního vzdělávacího programu 

Připojením se k tomuto webináři zjistíte, jak mohou stáže obohatit vaši práci koordinátora ŠVP a jak získané zkušenosti přetavit do konkrétních kroků a inovací ve vaší škole 

Diskuse a vyhodnocení průběhu a závěrů ze stáží 

Tento webinář nabízí platformu pro sdílení zkušeností ze stáží, diskusi nad jejich přínosy a vyhodnocení závěrů, které mohou sloužit jako cenné podklady pro další rozvoj školního vzdělávacího programu. 

Webinář je součástí prezenčního studia a účast na webináři se započítává do docházky v rámci prezenčního studia (seminářů). 

KAVÁRNA

Kavárna je ideálním místem pro neformální setkávání a výměnu nápadů mezi účastníky kurzu. Využijte tuto příležitost k navázání nových kontaktů, sdílení zkušeností a vzájemné inspiraci v příjemném prostředí. 

Bude využita hlavně asynchronní distanční forma práce.  

Sdílení (skupinový) chat 

Setkávání s absolventy kurzu K ŠVP  

KNIHOVNA

Materiály (např. metodiky) a informační zdroje k RVP a ŠVP:

Získejte přístup k důležitým metodickým materiálům a dalším zdrojům, které vám pomohou při práci s rámcovými vzdělávacími programy a tvorbě školních vzdělávacích programů. 

Informační zdroje ke vzdělávacím programům VOŠ:

Prozkoumejte dostupné informační zdroje zaměřené na vzdělávací programy vyšších odborných škol, které vám poskytnou potřebné podklady a inspiraci. 

Právní předpisy – základní přehled:

Prostudujte si základní právní předpisy, které jsou klíčové pro fungování škol a školských zařízení. Tento přehled vám pomůže lépe se orientovat v legislativním rámci. 

Informační zdroje z pedagogiky: 

Objevte širokou škálu zdrojů z oblasti pedagogiky, které podporují vaši odbornou praxi a rozvoj v rámci vzdělávacího procesu. 

Informační zdroje z psychologie: 

Prohlubte své znalosti díky přístupu k informačním zdrojům z psychologie, které vám pomohou lépe porozumět dětem, žákům a studentům a efektivněji pracovat s jejich potřebami. 

Odborné informační zdroje – z dalších vědeckých disciplín: 

Prozkoumejte odborné zdroje z dalších vědeckých oborů, které mohou obohatit vaše vzdělávací a koordinátorské aktivity. 

Odkazy na inspirativní weby: 

Navštivte inspirativní webové stránky, které nabízejí nové nápady, metody a přístupy v oblasti vzdělávání. 

Odkazy na ukončené projekty (např. NIDV, NÚV, NPI ČR aj.): 

Podívejte se na výsledky a výstupy ukončených projektů realizovaných různými organizacemi, které mohou sloužit jako zdroj inspirace a znalostí pro vaši další práci. 

Obhájené závěrečné práce účastníků: 

Obhájené závěrečné práce účastníků kurzu představují významný zdroj inspirace, praktických zkušeností a odborných znalostí pro další účastníky. Pomáhají rozvíjet vzdělávací kompetence, zlepšovat školní vzdělávací programy a přispívají k celkovému rozvoji pedagogické praxe.