Vydané RVP se nevztahují na vzdělávání ve vyšších odborných školách, kde se uplatňují v každém oboru vzdělání vzdělávací programy pro jednotlivé vyšší odborné školy. Pro vzdělávání ve vyšší odborné škole jsou vydávány speciální vzdělávací programy přímo na tento typ vzdělávání zaměřené, v rámci vyššího odborného vzdělávání se tak nesetkáváme s RVP ani s ŠVP.  

Vzdělávací programy pro vyšší odborné vzdělávání se podobají školním vzdělávacím programům (ŠZ § 5) tím, že mohou průběh vzdělávání ušít na míru potřebám konkrétní (vyšší odborné) školy, svou strukturou i obsahem se pak značně podobají rámcovým vzdělávacím programům (ŠZ § 4).   

Akreditovaný vzdělávací program (na základě doporučení Akreditační komise MŠMT pro vyšší odborné vzdělávání) ředitel školy zveřejní na přístupném místě ve škole; do vzdělávacího programu může každý nahlížet a pořizovat si z něj opisy a výpisy, anebo za cenu v místě obvyklou může obdržet jeho kopii. Poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím tím není dotčeno. 

 

Pro informaci:

MŠMT vyhlásilo v roce 2022 do roku 2031 pokusné ověřování organizace, metod, forem a ukončení vzdělávání umožňujícího dosažení středního vzdělání s výučním listem, středního vzdělání s maturitní zkouškou a vyššího odborného vzdělání v oborech vzdělání 53-41-H/01 Ošetřovatel, 53-41-M/03 Praktická sestra a 53-41-N/11 Diplomovaná všeobecná sestra ze skupiny oborů vzdělání 53 – Zdravotnictví.  

Účelem pokusného ověřování je vytvoření efektivní stupňovité a zkrácené vzdělávací cesty v ošetřovatelských oborech vzdělání, kde v rámci studia maturitního oboru vzdělání 53-41-M/03 Praktická sestra se umožňuje získat ve třetím ročníku výuční list oboru vzdělání s výučním listem 53-41-H/01 Ošetřovatel a pokračovat ve dvouletém studiu na vyšší odborné škole v oboru vzdělání 53-41-N/11 Diplomovaná všeobecná sestra. 

Naposledy změněno: neděle, 29. září 2024, 11.12