Základní vzdělávání, kterým se dosahuje stupně základy vzdělání, se realizuje oborem vzdělání základní škola speciální. V souladu se školským zákonem je pro realizaci základního vzdělávání v základní škole speciální vydán Rámcový vzdělávací program pro základní školu speciální (dále jen RVP ZŠS).

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální (RVP ZŠS):

  • navazuje svým pojetím na přílohu RVP ZV-LMP (která však byla v souvislosti s vyhláškou č.27/2016 Sb. zneplatněná  v r. 2016 viz. RVP ZV) upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením; 
  • stanovuje základní vzdělávací úroveň, kterou škola musí respektovat ve svém školním vzdělávacím programu.

Žáci s těžkým mentálním postižením, žáci s více vadami a autismem mají právo se vzdělávat v základní škole speciální. Pro jejich přípravu na vzdělávání lze zřídit přípravný stupeň základní školy speciální.

Pro absolventy oboru vzdělání základní škola speciální jsou určeny praktické školy

Praktické školy umožňují střední vzdělávání žákům s různým stupněm mentálního postižení. Jsou funkčním článkem systému vzdělávání žáků se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, autismem a vícečetným postižením a dávají jim možnost získat střední vzdělání.

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola jednoletá

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola jednoletá je určen pro žáky s těžkým stupněm mentálního postižení, souběžným postižením více vadami a autismem, kteří ukončili základní vzdělávání v základní škole speciální podle vzdělávacího programu určeného pro tuto skupinu žáků.

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola dvouletá 

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola dvouletá dává možnost získat střední vzdělání žákům se středně těžkým stupněm mentálního postižení, případně s lehkým mentálním postižením v kombinaci s dalším zdravotním postižením, které jim znemožňuje vzdělávání na jiném typu střední školy.

Seznamte se s tou částí jednotného metodického portálu edu.cz, která obsahuje RVP pro speciální vzdělávání. O která RVP se konkrétně jedná? 

Podrobně si projděte jako koordinátor ŠVP ve speciální škole obsah RVP pro obor/pro obory vzdělání, které máte schválené ve vaší škole (výběrový úkol).     

Seznamte se orientačně s obsahem webu Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz) a doporučte ho ve svých pedagogických sborech.  

Naposledy změněno: neděle, 29. září 2024, 12.07