Existuje soustava oborů vzdělání (školský zákon a nařízení vlády) v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání s uvedením oborů vzdělání, v nichž lze dosáhnout základního vzdělání, středního vzdělání, středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitní zkouškou, vyššího odborného vzdělání v konzervatoři a vyššího odborného vzdělání.

211/2010 Sb. Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání (zakonyprolidi.cz)

Aktualizované rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání (RVP SV) vydané s platností od 1. 9. 2023 naleznete roztříděné podle kategorií soustavy oborů vzdělání v níže uvedené databázi:

Databáze RVP SOV od 1. 9. 2023 - edu.cz

Rámcové vzdělávací programy pro střední odborné vzdělávání jsou zpracovány pro obory vzdělání zařazené v nové soustavě oborů vzdělání.  Pro každý obor vzdělání existuje jeden RVP. 

Seznamte se s tou částí jednotného metodického portálu edu.cz, která obsahuje RVP SOV. 

Seznamte se s Opatřením ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění vzdělávací oblast s názvem „Vzdělávání v informačních a v komunikačních technologiích“ (dále „Vzdělávání v ICT“) v rámcových vzdělávacích programech středního odborného vzdělání (dále jen „RVP SOV“) kategorie dosaženého vzdělání E, J, H, M, L0 a L5 (výběrový úkol pro koordinátory ŠVP v SOŠ).    

Podrobně si projděte jako koordinátor ŠVP v SOŠ obsah RVP pro obor/pro obory vzdělání, které máte schválené ve vaší škole. Seznamte se s aktuálně zveřejněnými metodickými materiály na pomoc ředitelům/ředitelkám a učitelům/učitelkám ve SOŠ (výběrový úkol). 

Výchovné a vzdělávací strategie středních odborných škol jsou specifické a u některých oborů vzdělání unikátní. Stejné platí i pro didaktiku odborných předmětů. Seznamte se orientačně s následujícími studijními oporami. Doporučte je ve svých pedagogických sborech.  

Kapitoly z didaktiky pro odborné vzdělávání I. (mendelu.cz) (→ a i samostatná příloha v PDF č. 3)

Kapitoly z didaktiky pro odborné vzdělávání II. (mendelu.cz) (→ a i samostatná příloha v PDF č. 4)

Naposledy změněno: neděle, 29. září 2024, 11.58