https://irop.mmr.cz/cs/irop-2021-2027

IROP je jeden z operačních programů, přes které se v České republice rozdělují peníze poskytnuté z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. 

Projekty v IROP 2021-2027 mohou dobíhat až do roku 2029. IROP navazuje na dřívější operační programy. Jeho prioritou je umožnění vyváženého rozvoje území, zkvalitnění infrastruktury, zlepšení veřejných služeb a veřejné správy a zajištění udržitelného rozvoje v obcích, městech a regionech. 

V IROP je možné uskutečňovat:  
  • individuální projekty,  
  • integrované projekty, které jsou realizovány prostřednictvím integrovaných nástrojů.

MŠMT ve spolupráci s partnery zpracovalo Standard konektivity škol a jeho schválenou verzi zveřejnilo na stránkách: https://www.edu.cz/digitalizujeme/standard-konektivity-skol/. 

Je určen zejména pro vedení a zřizovatele základních, středních, vyšších odborných škol a konzervatoří, aby se nejen snáze zorientovali v dané problematice a porovnali a zhodnotili stávající stav, ale zejména aby dokázali lépe určit směr rozvoje školy v této oblasti a zpřístupnili žákům a učitelům a dalším zúčastněným stranám využívání digitálních technologií postavených na pevné a bezpečné školní digitální infrastruktuře

Základní technická kritéria, která jsou obsahem Standardu konektivity škol, by měla být běžným standardem pro školy ve 21. století. Nově vytvořený standard definuje základní technická kritéria cílového stavu síťové infrastruktury a pomáhá školám budovat bezpečnou a odpovídající školní infrastrukturu, bez které není možné efektivně realizovat změny v rámci proměny obsahu vzdělávání v kontextu digitalizace.

Na Standard konektivity škol se budou odkazovat Specifická pravidla výzvy IROP pro základní školy a střední školy (SŠ, SŠ/VOŠ, konzervatoře). Projekty ZŠ a SŠ, řešící konektivitu, budou hodnoceny v souladu se Standardem konektivity škol. 

Informace k podpoře vzdělávací infrastruktury z IROP a vyhlášené výzvy naleznete zde: https://irop.mmr.cz/cs/irop-2021-2027/temata/vzdelavaci-infrastruktura. Výzva pro základní školy je plánována na září a výzva pro střední školy na říjen. 

Přehled všech plánovaných výzev IROP naleznete zde: https://irop.mmr.cz/cs/irop-2021-2027/planovane-vyzvy-irop-2021-2027.