Sejděte se s učitelem 

Potkejte se s učitelem, který je motivovaný se dál učit. Vysvětlete mu, jak vaše spolupráce bude probíhat (viz níže informace v kurzu). S učitelem si ujasněte cíle, bavte se o jeho motivaci a o možnostech práce na sobě. Ujasněte si, jaká máte od mentoringu očekávání a jaké jsou možnosti. Domluvte se na pravidelných schůzkách, doporučujeme jednou za 14 dní.  

Pomocí pozorování a rozhovorů (či jinak) se poznávejte, budujte si důvěru.  Aby proces dobře fungoval, musíte si věřit a být otevření. Mějte společná a realistická očekávání. 

Na základě cílů a motivace nabídněte učiteli téma, která se mohou stát základem pro vaši spolupráci. Společně se domluvte, na čem se bude pracovat.  

Definujte si společně cíl. Na cíli se musíte shodnout, cíl by měl být konkrétní a časově ohraničený, nejlépe si pomozte metodou SMART z modulu 10. Je možné stanovit dlouhodobý cíl a ten rozfázovat na dílčí cíle. Nezapomeňte si definovat výstupy. Buďte též otevřeni tomu, že se cíle mohou změnit.  

Veďte učitele k praktickému uskutečňování vytýčených cílů. Domluvte se na způsobech a metodách, jakými budete pomáhat.  

Poskytněte učiteli zpětnou vazbu na to, jak se podařilo cíle splnit. Můžete provést i reflexi. Na základě vyhodnocení můžete celý proces opakovat a stanovit nové cíle.