Kooperativní metody učení jsou pedagogické přístupy, které zdůrazňují spolupráci a interakci mezi účastníky vzdělávání při procesu učení. 

Tyto metody kladou důraz na aktivní zapojení vzdělávaných pedagogů do procesu učení se a umožňují jim spolupracovat s ostatními, aby dosáhli společného cíle. Tyto metody mohou pomoci pedagogickým pracovníkům zdokonalit své dovednosti, sdílet zkušenosti a získávat nové informace. Pro inspiraci níže uvádíme některé kooperativní metody vhodné pro další vzdělávání pedagogů:  

Kooperativní workshopy 

Pedagogičtí pracovníci se mohou zapojit do workhopů, kde společně řeší konkrétní problémy, získávají nové dovednosti nebo se učí novým pedagogickým metodám. Spolupráce v rámci workshopů umožňuje sdílet zkušenosti a znalosti.  

Peer Learning Communities 

Pedagogičtí pracovníci mohou vytvářet komunity, ve kterých si vzájemně pomáhají. Mohou sdílet osvědčené postupy, materiály a diskutovat o výzvách v rámci vzdělávání.  

Kooperativní mentoring: Noví pedagogičtí pracovníci mohou být mentorováni zkušenějšími kolegy. Tato forma mentoringu je založena na spolupráci a podpoře v rozvoji pedagogických dovedností. Tento přístup je velmi vhodný pro individuální dlouhodobé vzdělávání méně zkušených kolegů v oblasti ICT. Koordinátor ICT zda funguje v roli mentora.  

Portfolia a vzájemné hodnocení  

Pedagogičtí pracovníci mohou spolupracovat na vytváření portfolií, ve kterých dokumentují svůj pedagogický růst a pokrok. Vzájemné hodnocení může poskytnout užitečnou zpětnou vazbu a podněcovat reflexi.  

Online fóra a komunitní platformy

Využití online nástrojů a platforem pro pedagogický výzkum, diskuzi a sdílení materiálů může také podpořit kooperativní učení mezi pedagogickými pracovníky.  

Kooperativní metody v dalším vzdělávání pedagogických pracovníků pomáhají vytvářet silné pedagogické komunity jak v rámci jedné školy, tak i v rámci širšího okolí, kde je prostor pro sdílení informací, spolupráci a vzájemné učení. To přispívá k rozvoji pedagogických dovedností a zvyšuje kvalitu výuky ve školách a vzdělávacích institucích.