Josef Sekyra

Josef Sekyra

autor Josef Sekyra -
Počet odpovědí: 0

Momentálně je široké spektrum softwaru, který se nabízí pro žáky se SVP. Vzhledem k tomu, že nejčastěji se setkáváme na základních školách s poruchami učení, lze využít například firmy, Pachner, nebo Petit, kde mají pestrý výběr. ICT koordinátor bývá osloven speciálním pedagogem, či ŠPZ k nákupu a instalaci konkrétního sw a většinou je tento sw zmíněn již ve zprávě z PPP, či SPC. 

V naší škole byly zkušenosti se softwarem pro autistické žáky, na komunikaci jsme používali Altík a Brepta, existují i různé interaktivní slabikáře a další možnosti je využití některých jednoduchých her pro Android - různá pexesa a obrázkové encyklopedie. Pro žáky, kterým vyhovují různé doplňovačky a soutěžní pojetí využíváme online aplikace matika.in a další deriváty těchto www (Aj, Z, ČJ). 

Běžně dysgrafici využívají místo sešitů ntb. Myslím, že také pomáhá žákům, kteří mají problém s rýsováním program geogebra, kde jsou schopni čistě něco narýsovat.

ICT koordinátor může pomoc s instalací, ovládáním sw, případně vytvořením tutoriálů pro daný soft, ale konkrétní doporučení by mělo vycházet od spec. pedagoga.