6. Komunikace změny

Změna je život a zejména v odvětví, jako jsou informační technologie, se stává každodenní součástí našeho života. Sdělení potřeby změny proto patří mezi klíčové kompetence, avšak není to jen kompetence komunikační, nýbrž i sociální.  

A to zvláště v případech, kdy se nejedná o změnu vyloženě negativní, ale z našeho pohledu změnu velmi užitečnou či příjemnou. Odmítavé postoje našich kolegů k prezentované změně nás pak mohou velmi nepříjemně zaskočit.  

Způsob, kterým změnu sdělujeme, by se měl podřídit dvěma věcem:  

Úkolově a výkonnostně orientovaní lidé ocení, pokud je jím jakákoli změna sdělena bez okolků a na rovinu. 

Pomalejší a také přemýšlivější typy budou změnu spíše akceptovat, jestliže bude obsahovat několik “okolků” (jednoduchá rada: negativní informaci říkejte nejdříve druhou, nejpozději čtvrtou větou). 

Příliš věcí nesouvisejících se změnou ale bude dotyčné napínat a ještě více stresovat. Ať tak či tak, informaci o změně bychom měli podávat vždy v celku. 

Je dobré, když ji rozdělíme do následujících komponent: 

První komponentou připravujeme naše kolegy na to, že bude následovat změna; tedy nepohodlná informace. 

Ve druhé bychom měli bezezbytku popsat změnu, která nadchází (jakékoli „dávkování“ je většinou k neprospěchu věci). 

Ve třetím kroku je třeba změnu jasně a jednoznačně zdůvodnit, tedy vysvětlit. Právě tato část je naprosto klíčová, pokud v ní selžeme, naši podřízení změnu nepřijmou. 

Čtvrtá část komunikace změny je tzv. servisní. Vysvětlujeme v ní to, co podřízeným beztak dávno došlo, ale potřebují to slyšet jasně a od nás. Tj. co změna znamená pro ně osobně (ale i pro nás). Je dobré, pokud tuto část provedeme bez emocí, instrumentálně, ryze věcně. 

Pátá část pak dává jasnou představu o budoucím dalším vývoji. Pokud jsme toho schopni, můžeme vložit ještě šestou část, a sice informaci o tom, jak je pravděpodobné, že bude docházet k dalším změnám. Předejdeme tak otázce, která by zcela jistě brzy tak či tak přišla. 

Není jisté, že dodržením tohoto schématu dosáhneme okamžitého přijetí, že všichni kolegové změně porozumí a že s ní budou souhlasit. Je ale pravděpodobné, že pokud se o to budeme snažit, bude naše vysvětlení změny transparentní, srozumitelné a hlavně důvěryhodné.

(Firemní sociolog - Jak sdělit změnu v pěti krocích. [online]. Copyright © 2021 Firemní sociolog [cit. 03.12.2021]. Dostupné z: https://www.firemni-sociolog.cz/cz/uzitecne-informace/clanky/132-jak-sdelit-zmenu-v-peti-krocich)