3. Bariéry změny

Zavádění každé změny zpravidla vyvolává neslouhlas či odpor. Je proto důležité rozumět příčinám a naučit se je překonávat. Pojďme se podrobněji podívat, co na to říkaá literatura. Aldag a Stearns (1987) uvádějí tyto hlavní příčiny odporu ke změně:  

Není nic neobvyklého, že manažeři a pracovníci mají v organizaci své vlastní zájmy – ekonomické, moc, prestiž, jistotu zaměstnání nebo příležitost postupu. Odpor se projeví, pokud změna ohrožuje tyto zájmy. Ale spi 

Změnu často doprovází nejistota. Členové organizace mohou odmítat změnu jen proto, že se obávají toho, jakým způsobem ovlivní změna jejich práci a životy. Pokud změnu doprovází nejistota, mají jednotlivci i skupiny pracovníků tendenci myslet si o jejím výsledku jen to nejhorší.  

Změny často nejsou kompletně vysvětleny těm, jichž se budou týkat. Příčinou může být neschopnost těch, kterých se bude týkat, ji zcela pochopit. Výsledkem pravděpodobně bude nedůvěra vůči tomu, čemu nerozumím, a nesouhlas se změnou. Nedostatek důvěry může přispět k odporu vůči změně i tehdy, když mají lidé špatné zkušenosti s tím, kdo změnu iniciuje.  

Rozdílné názory na potřebu změny a na to, co změna přinese, mohou být také příčinou odporu vůči změně. Jako jednotlivci nebo jako skupiny máme tendenci vnímat situace a události rozdílně. Často je to výsledkem předchozích zkušeností a výcviku. Inženýr se na změnu bude dívat jiným způsobem než účetní.  

Někteří lidé nejsou ochotni respektovat změnu i přesto, že se přesvědčili, že je změna neohrozí, plně ji rozumí a vnímají ji stejně jako její iniciátoři. Dosavadní způsob se jim líbí, protože jej znají a nejsou proto ochotni něco měnit.5   

  

  • Bojíme se, že ztratíme nad něčím kontrolu 
  • Můžeme pociťovat vlastní neschopnost, mít pocit, že něco nezvládneme 
  • Pro další zapojené lidi to může být velké překvapení, na které se nestihli připravit 
  • Lidé se mohou bát, že jim přibude více práce 
  • Na povrch vyplynout staré změny, které se nepovedly a které vše připomenou 
  • Změna je často trvalý stav, což může lidi přivádět k obavám, že ztratí, co znají