1. Proces změny

Organizační změna se vztahuje k jakékoliv změně činností v organizaci. Ty mohou být výsledkem mnoha věcí: změn v postojích zaměstnanců, uvedení nové technologie na trh, změn v organizační struktuře atd. Musíme se naučit nejen rozeznat, kdy se objevuje změna, ale také kdy je změna nutná.  

Schopnost rozeznat potřebu změny může mít pro organizaci často doslova existenční význam, jak se můžete přesvědčit v následujícím příkladu. 

Ještě nedávno byl švýcarský hodinářský průmysl naprosto dominujícím na trhu náramkových hodinek. Když samotní švýcarští pracovníci přišli s vpravdě revolučním objevem křemíkových hodinek, byla představa změny tradiční výroby mechanických hodinek pro švýcarské výrobce natolik nereálná, že ji nejen zavrhli jako naprosto nesmyslnou, ale navíc si tento objev ani nenechali patentovat. Nápadu se chopili Japonci a výsledek už známe – švýcarský hodinářský průmysl takřka přestal existovat. 

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Změna [online]. c2017 [citováno 21. 12. 21]. Dostupný z www https://cs.wikipedia.org/wiki/Swatch

Potřeba změny je často výsledkem působení vnějších a vnitřních sil. Abychom se naučili reagovat na vnější i vnitřní síly působící na změny, potřebujeme znát kroky procesu změn, příčiny, proč se lidé změnám brání, postupy, kterými se odpor vůči změnám může překonat.


Zdroj: https://www.suenee.cz/jak-probiha-proces-zmeny/