3. Odpovědnost za škodu na hardware

Jelikož škola, resp. zřizovatel, je vlastníkem hardware, mají všichni (žáci i zaměstnanci) povinnost tento majetek chránit. Pokud někdo hardware poškodí, pak může za tuto škodu odpovídat a mít povinnost škodu nahradit.  

Zaměstnanec za škodu odpovídá, pokud ji způsobil zaviněně (tedy nedbalostně nebo úmyslně), a to v případě nedbalosti do 4,5násobku svého platu a v případě úmyslu neomezeně. 

Pokud například zaměstnanec úmyslně založí ve škole požár a způsobí škodu (na hardware i dalším majetku), bude povinen nahradit veškerou škodu i v řádu milionů korun. Pokud však například zaměstnanec zapomene zamknout vchod do školy a dojde ke krádeži hardwaru, zaplatí maximální 4,5násobek svého průměrného výdělku.  

Ve vztahu k žákům je situace odlišná a výrazně obtížnější. 

Žáci také odpovídají za škodu, tedy i za poškození hardwaru, ale má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku (§ 31 občanského zákoníku). 

To znamená, že například dítě v mateřské školce či v první třídě vůbec nebude za prokopnutí tabletu odpovědné (v některých případech může odpovídat učitel), naopak žáci středních škol již budou dostatečně rozumově a mravně vyspělí, aby za toto jednání odpovídali. Finanční hranice se zde liší podle věku a toho, zda byl či nebyl zanedbán náležitý dohled.  

 Ve školním řádu je vhodné upravit podmínky a zacházení s majetkem školy, tedy i hardware a dalšími zařízeními (§ 30 odst. 1 písm. d) školského zákona). 

Právní předpisy nezakazují, aby žáci nebo učitelé využívali vlastní zařízení ať již během výuky nebo o přestávkách. Ve školním řádu je však možné omezit nebo zakázat využívání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízeních (§ 30 odst. 3 školského zákona). 

Je vhodné, aby byl hardware stejně jako další majetek pojištěn.  

Další informace naleznete zde: