2. Autorské dílo

2.1. Výjimky pro školy

Ačkoliv obecně platí, že pro použití díla je třeba licence, tedy svolení autora, pro školy existují dvě výjimky (§ 31 odst. 1 písm. c) a § 31a autorského zákona), která říkají, že:  

§ 31 odst. 1 písm. c) 

„Do práva autorského nezasahuje ten, kdo užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu; vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.“ 

Toto budou řešit učitelé často. Lze pro vyučování použít vybrané dílo, ale jen v takové délce, která je nutná pro účel, tedy naučení vybrané látky. Učitel by tedy neměl žákům např. kopírovat celou knihu, ale jen ukázku pro dané téma.  

§ 31a autorského zákona 

(1) „Do práva autorského nezasahuje také škola, vysoká škola nebo školské či vzdělávací zařízení3, užije-li na vlastní odpovědnost digitálně dílo při vyučování pro ilustrační účel nikoli za účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, pokud se tak děje v prostorách této školy nebo zařízení nebo na jiných místech anebo v rámci zabezpečeného elektronického prostředí přístupného pouze žákům nebo studentům a vyučujícím této školy nebo zařízení a pokud je uvedeno jméno autora, název díla a pramen, je-li to možné.“ 

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na užití díla primárně určeného pro vzdělávací účely a na užití vydaného notového záznamu díla hudebního či hudebně dramatického. Dílem primárně určeným pro vzdělávací účely se rozumí dílo, kterému byla udělena schvalovací doložka podle školského zákona, a jiné takové učebnice nebo učební texty.