2. Jak vypadá mentoring v praxi


Ředitel školy poprosil ICT koordinátora Davida, aby se věnoval novému kolegovi Mirkovi, který vyučuje matematiku a fyziku na střední škole, kam teprve nedávno nastoupil. Mirek se potřebuje naučit pracovat se školním informačním systémem a je třeba mu ukázat nové technologie, které škola používá. Mirek se sám rozhodl, že chce technologie vyzkoušet v hodinách. 

David se s Mirkem sešel, aby zjistil, jaké jsou jeho digitální kompetence a zmapoval jeho zkušenosti, znalosti a dovednosti ve využívání digitálních technologií ve výuce.  

Mirek sám Davidovi přiznal, že by se asi měl více rozvíjet v digitálních technologiích, aby je mohl lépe integrovat do výuky, protože mu záleží na tom, aby žáky lépe připravoval na budoucnost.  David mu navrhnul, že se budou pravidelně scházet a že pro něj připraví plán úkolů, které mu pomůžou se pomalu rozvíjet. Navíc mu poskytnul i dobré zdroje, kde si může Mirek najít užitečné informace, tipy a triky do praxe.  

Jedním z úkolů, na kterém se David s Mirkem domluvili, byla třeba tvorba interaktivní aktivity do hodiny matematiky v aplikaci Math Games. David potom Mirkovi dal zpětnou vazbu a doporučení, co by mohl ještě doladit.  

Během několika týdnů se Mirek začal cítit sebevědoměji a postupně opravdu do svých hodin začleňoval jak třeba tablety a Chromebooky, tak i digitální nástroje. David Mirkovi ukázal, jak může využívat i online kolaboraci mezi žáky, což bylo něco, co Mirek nikdy předtím nezkoušel. Společně vytvořili plán, jak tuto technologii integrovat do hodin matematiky a fyziky. 

David Mirkův postup sledoval a pravidelně se scházeli na krátkých setkáních, během nichž diskutovali o dosažených úspěších, výzvách a plánech do budoucna.   

Mirek dokonce začal samostatně experimentovat s novými nástroji a metodami ve svých hodinách. Spolupráce mezi Davidem a Mirkem nejenže posílila Mirkovi digitální dovednosti, ale přispěla také k vytvoření inspirativnějšího vzdělávacího prostředí na škole.