Dovedete předvídat, co reakce způsobí?

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Ústavní péče v příbězích
Kniha: Dovedete předvídat, co reakce způsobí?
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 03.50

1. Znáte dobře řád zařízení?


Tuto kapitolu jsme uvedli krátkými zamyšleními nad vlastními pocity a také nad pravidly, v rámci, kterých se ve své zařízení pohybujete.

Jedna z aktivit byla směřována na práci s prioritami. Mezi prioritami, které vstupují do rozhodování v náročných situacích vstupuje také řád zařízení, v němž pracujete. Výběr z priorit záměrně neměl povahu správné či špatné odpovědi. V každém zařízení totiž mohou mít priority trochu jinou povahu.

A tak se ještě jednou ptáme, znáte dobře řád zařízení? Otázka není mířena na to, zda jej máte přečtený či zda jej znáte zpaměti, to se snad nechce nikde po nikom. Otázka je spíš směřovaná na to, zda víte, jak vás řád podrží či naopak omezí v řešení náročných situací.


Tip pro vás

Diskutujte o náročných situacích, v nichž se řešením nejste jisti, se svými kolegy.

2. Jste za jedno s kolegy?


Nejen směrnice, ale také kolegové jsou samozřejmě důležitým faktorem při rozhodování, jak zareagovat v náročných situacích. Jak jistě cítíte, pominout kolegy úplně nejde, a to ani jejich povahové rysy, neboť péče o děti ve výchovných institucích je vždy společná práce. Stejně jako vy, i kolegové mohou mít špatné období, zažívat vyhoření, být přehlceni. Často s tím neuděláte nic jiného než že s nimi budete mluvit.

Jak říká klasik: Největším problémem komunikace je iluze, že už k ní došlo.


Tip pro vás

Nepodlehněte iluzi, že už máte s kolegy vše vyjasněné. Pokud s vám nějaké jednání nelíbí, promluvte si o tom. Pokud potřebujete něco jinak, také o tom mluvte.

3. Jste obeznámeni s psychologickým posudkem dětí?


Jistě nejvýraznějším faktorem, který vstupuje do náročných situací je dítě samo. Podle odborníků každé dítě v dětském domově či výchovném ústavu má za sebou traumatizující zkušenost. Trauma může být vyvoláno dlouhodobým zneužíváním, nedostatečnou péči, ale také událostí odebrání, ztráty zázemí či něčím mnohem prostším. Některá traumata se podaří zvrátit, některá se ovšem časem mohou stočit do projevů, které lze označit psychiatrickou diagnózou. 

A proto, pokud se bavíme o připravenosti reagovat, se musíme ptát, zda jste obeznámeni s psychickým stavem dětí, zda znáte jejich diagnózy a víte, jaké strategie vyžadují.


Tip pro vás

Máte nějaké dítě, které se vám prostě vymyká chápání? Zjistěte si více o jeho psychologickém profilu či jeho příběhu.


4. Víte, co je pod nálepkou?


V následující lekci se podíváme, co se může skrývat pod nálepkou, která se na první a někdy i druhý pohled jeví jenom jako problém. Podíváme se, jaké příběhy mají děti, jejichž náročné situace vás tu necháváme řešit.


Pokračovat 4. lekcí