Jak reagovat na problémové chování?

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Ústavní péče v příbězích
Kniha: Jak reagovat na problémové chování?
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 04.09

1. Co se dozvíte v této lekci


V minulých lekcích jsme vás postavili před čtyři různé náročné situace. Chtěli jsme po vás, abyste si vyzkoušeli reagovat a také abyste si zmapovali, jaké emoce ve vás situace vyvolávají. V této lekci si projdete situacemi znovu. Tentokrát se podíváme, co mohou vaše reakce způsobit a proč.

V této lekci:

  • si ujasníte, jaké faktory vstupují do řešení problémových situací
  • vyzkoušíte si různé reakce v jedné situaci
  • zjistíte, co svou reakcí můžete ovlivnit a co už ne

Připraveni? Pojďte na to.

2. Potřeby dítěte, nebo potřeby moje?

V první lekci jsme hovořili o potřebách dětí, v druhé lekci o potřebách vás vychovatelů. Ze své praxe zřejmě dobře víte, že někdy je den na nic, protože má některé dítě špatnou náladu. Někdy může být den na nic kvůli vaší náladě. Jsme lidé, každý má někdy špatný den, špatný týden, špatné období. Je to lidské a přirozené. Dobré je o tom ale vědět. 

Do řešení problémových situací často vstupují emoce, a to z obou stran. Proto se jeví jako výhodná strategie mapovat své emoce. To je vždycky ta jednodušší práce. Emoce druhé strany můžete maximálně odhadnout, nikoli však dobře poznat.

 Zamyslete se

Jak se cítíte v tuto chvíli, kdy čtete tyto řádky. Cítíte, že je to nuda? Cítíte vztek, klid, napětí nebo naopak uvolnění? Cítíte nějaký pocit ve své těle, třeba v žaludku, na hrudi, v nohou, v hlavě?

Občas se zastavte a během pár vteřin si zmapujte, jak se cítíte. 


3. Pocity, nebo pravidla?

Jedna věc jsou pocity, druhá věc je systém, který musí nějak fungovat. Do řešení náročných situací vstupuje také řád zařízení, v němž pracujete, směrnice, kterými se musíte řídit a také tým kolegů a jejich naladění.

Ani pocity, ani požadavek na společně formulovaná pravidla nejde snadno překročit. Obojí je však možné mít dobře zmapované. Když totiž víte, v jakých hranicích se pohybujete, můžete se v nich pohybovat svobodněji.

 Zamyslete se

Znáte dobře řád zařízení, v němž pracujete? Máte zmapované řešení opakujících se náročných situací z hlediska nastavených pravidel?

 Tip

Vybavte si jednu či dvě situace z posledního týdne, kdy jste si nebyli jisti, jak reagovat s ohledem na řád či směrnice vašeho zařízení. Připravte si tuto situaci a při nejbližší příležitosti ji proberte s kolegy.

Pokračovat další částí