Ty můžeš všechno a já nic?

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Ústavní péče v příbězích
Kniha: Ty můžeš všechno a já nic?
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 04.10

1. Je ok nebýt v pohodě

Co mně v práci vyčerpává:

Zajištění neustálé péče o děti




Dynamický charakter práce – neočekávané události




Zvyšující se administrativní náročnost


Emocionální náročnost




Nárůst náročného chování u dětí




Vysoká míra odpovědnosti

2. Nejčastější stresové situace vychovatelů

Vaše práce je náročná a přináší s sebou hodně stresu. Podíváme se zde na stresové situace konkrétněji, ať je jasné, v čem všem je práce v ústavní péči stresující, jaká zátěž na vás je.

K základním stresorům patří:

1) Zátěž vyplývající z různorodosti práce a jejich nároků – zahrnuje jak administrativu - přípravu aktivit a psaní zpráv (např. o průběhu služby a hodnocení dětí), tak přímou práci, event. Komunikaci s kolegy, dalšími osobami nebo dokonce s rodiči, což může být náročné, někdy i mimo danou pracovní dobu.

2) Chování dětí a klientů, řešení jejich stavů, konfliktů ve skupině, celkově nutnost reagovat okamžitě na obtížné situace a přizpůsobovat tomu program, dělat změny, volit vhodné strategie postupu a výchovného přístupu k jednotlivci k skupině. Klade vysokou náročnost na dovednosti při řešení konfliktů.

3) Náročné rozhodování a tlak na jeho správnost, kdy často stojí proti sobě postupy dané legislativou a aktuální potřeby dětí.

4) Nedostatek podpory od vedení, kolegů nebo neshody s ostatními, jak udržet jednotu ve výchově. Toto může vést k pocitům marnosti, zbytečnosti nebo izolace. Často souvisí s nízkou úrovní spolupráce v týmu nebo váznoucí komunikací a interakcí mezi kolegy.

5) Emocionální zatížení vyplývající z toho, že jsou často řešeny vypjaté a náročné situace, kdy vychovatel čelí odporu, neochotě, nespolupráci nebo dokonce útoku (fyzickému i verbálnímu). Stresor může být i lítost nad osudem svěřenců, zvýšená míra empatie a soucitu u labilnějších jedinců, což dlouhodobě může způsobit i vyčerpání, ale také apatii.

Plus stále zůstávají běžné lidské stresory, které se v životě mohou objevovat a ovlivňovat tak naši pohodu, náladu, energii a míru vyčerpání.

3. Se stresem jde pracovat

PSYCHOHYGIENA (M. Veselá)

Je potřeba se zaměřit na dlouhodobou prevenci syndromu vyhoření, pak lze stavět na určité duševní pohodě. Dále je nutné znát postupy pro okamžitou pomoc při akutní nepohodě.

Prevence

Abychom měli kapacitu na běžnou práci, zvládání pracovního i osobního života, je důležité zabývat se prevencí proti negativním dopadům dlouhodobého stresu. Můžeme o hovořit o několika úrovních, o které je třeba ruku v ruce pečovat a obvykle není možné je od sebe oddělit, působí spolu.

Jde o úroveň fyzickou, sociálně-emoční a kognitivní.

4. Několik rovin prevence

Fyzická rovina

Péče o fyzické zdraví je klíčová a patří sem dodržování zásad zdravého životního stylu a dostatečný spánek. Patří sem i odpočinek a takové trávení volného času, které Vám dělá radost. Aktivní i pasivní relaxace pomáhají snižovat stres. Do fyzické roviny může patřit např. práce na zahradě, sport nebo cvičení (včetně cíleného uvolňování a práce s dechem) nebo procházky a pobyt na vzduchu.

 Co z výše uvedeného se vám daří? Pojmenujte si alespoň jednu věc, kterou se vám daří podporovat fyzické zdraví.

Sociálně emoční rovina

Udržování kvalitních vztahů pozitivně ovlivňuje spokojenost v životě. Je důležité mít vybudovanou vztahovou síť, která tvoří sociální oporu. Nejde jen o rodinu, ale i o přátele, vzdálenější příbuzné, přátele nebo bývalé kolegy či spolužáky. Síť vztahů obvykle je třeba budovat a udržovat pomocí pravidelných a plánovaných kontaktů s jedinci, ale i se skupinami nebo organizacemi.  Tuto síť lze využívat i jako určitý typ psychologické pomoci a pro sdílení Vašich pocitů i potřeb. Často právě do této oblasti patří i udržování koníčků, kde nacházíme podobně orientované jedince a radost ze sdílení. Mohou sem být zařazeny i různé kurzy a programy na podporu sociálního a emočního učení, seberozvoj, kde lze nalézt nové impulsy a kontakty.

Kognitivní úroveň a organizace

Klíčové je snažit se o oddělení pracovního a osobního života.

  • Obvykle jsou v rámci pracovního procesu nabízeny supervize, sami můžete zvážit osobní koučink. Oba nástroje mohou pomoci získat nový pohled na práci a zvládat obtížné situace.
  • Intervize - reflexe vlastní práce pod vedením kolegů ať již v rámci porad nebo jindy - je stejně účinná jako supervize. Důležité je zajistit pocit bezpečí a důvěry a otevřeně sdílet pochybnosti a postup své práce. Proto je nesmírně potřebné vědomí, že jste tým a táhnete za jeden provaz. Na tom je třeba pracovat a nepohoda v této oblasti může výrazně zhoršit Vaši psychickou pohodu.
  • Mindfulness neboli všímavost (jinak také bdělá pozornost) lze definovat jako schopnost plně prožívat přítomný okamžik a s nadhledem i se zájmem objevovat, co se v něm odehrává.  Je to účinná metoda snižování stresu a cílené relaxace, jde o vědomý proces zaměřený na přítomný okamžik bez hodnocení a očekávání.
  • Psaní deníku je forma kognitivního uvolnění a pomáhá třídit myšlenky a pocity, zapisovat úspěchy, zaměřit se na aktuální prožívání i zážitky.
  • Plánování je důležitou strategií ke zvládání stresu a můžeme jej prolnout s koníčky či novými strategiemi (např. předsevzetími, učením se něčemu novému), které chceme vpravit do života. Plánování také pomáhá s hlídáním hranic mezi prací a odpočinkem.
  • Prostředí, kterým se obklopujeme v práci i doma. Mělo by na vás působit přívětivě a tak, abyste se cítili dobře.

5. Okamžitá pomoc při akutní nepohodě

Vzhledem k náročnosti se hodí znát způsoby a možnosti, co mi může v náročné situaci okamžitě pomoct.

 Která z následujících možností je vám nejbližší a dokážete si představit, že ji použijete nebo ji už používáte?

Zde jsou důležité body:

Emoční zvládání/chladná hlava: snažit se zachovat rozvahu a klid i při řešení náročných situací.

Ventilace tiché – např. cílené uvolňování (počítání pozpátky, práce se svalovým napětím (zatínání určitých svalových partií nebo práce s dechem) jsou účinné techniky pro zvládání emocí.

Poznámky nebo zaznamenávání informací mohou pomoci odklonit aktuální pozornost od nastupující emoce a zároveň poslouží pro následný rozbor situace nebo hledání řešení. Sepsání informací pomáhá zklidnit rozbouřené pocity a udržet pozornost.

Spolupráce a podpora pomáhají jak se uklidnit, tak nalézt oporu pro zvolené řešení. Je-li to možné, situaci byste neměli řešit sami. Možnost poradit s kolegy nebo se opřít o konkrétní postup pomáhá. Pro některé typy situací je vhodné vytvořit plán kroků pro řešení, který používají všichni jednotně.

Externí pomoc obvykle spočívá v tom, že k situaci je přivolán další odborník. Péče o vlastní pohodu po náročné situaci je důležitá a je možné využít bezplatné linky nebo mít po ruce aplikace (https://nevypustdusi.cz/ nebo https://nepanikar.eu/).

 Je nějaký další způsob, který byste chtěli vyzkoušet? Co by mohlo lépe pomoct v náročných situacích vám?

6. Ale jak mám reagovat?

Tuto lekci jsme uvedli několika náročnými situacemi, s nimiž se ve své práci běžně setkáváte. Ukázali jsme, jak tyto náročné situace působí, když se na sebe emoce skládají a nabalují.

V této lekci:

  • jste si nanečisto vyzkoušeli náročné situace
  • zkoušeli jste si pojmenovat, co s vámi takové situace dělají
  • získali jste kontext práce s emocemi

Co teď s tím? V následující lekci se podíváme na škálu reakcí, které v takových náročných situacích máte.


Pokračovat 3. lekcí