Dělají to naschvál?

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Ústavní péče v příbězích
Kniha: Dělají to naschvál?
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 04.02

1. Děcka můžou všechno

Děti na vás běžně ukazují prostředníček. Vyslechnete si nadávky nejhrubšího kalibru. Někdy to od nich i schytáte. Když ale potřebujete, nemůžete jim zabavit mobil, nebo je vzít v noci na vychovatelnu. Když je kontaktuje rodič, musíte umožnit kontakt, i kdyby to bylo pro všechny nevýhodné.

Možná si říkáte, zda vůbec máte nějaký manévrovací prostor. Zda můžete reálně něco ve své práci zlepšit, odcházet domů v klidu. Možná pochybujete a cítíte, že zatímco děcka můžou všechno, vy nic.


2. Dělají to naschvál?

V této lekci jste prošli několik situací, v nichž se děti chovaly problémově. Byly agresivní, vulgární. Porušovaly pravidla, narušovaly chod dne a vychovatelům akorát přidělávaly práci. Možná vás napadá, že to děcko to musí dělat naschvál. Aby se něco dělo, aby vás naštvalo.

V této lekci jsme se pokusili podívat na dítě s nálepkou problém z více stran. Pozorovali jsme vnější projevy a ptali se, co je za nimi. Dívali jsme se na etapy lidského vývoje od novorozence po dospělého a sledovali, co všechno se může podařit či naopak zvrtnout a jak se to odráží v aktuálních projevech.

Problémové chování jsme označili za špičku ledovce. Ukázali jsme, že nevhodné chování jako třeba krádež má mnohem hlubší kořeny, než se to může na první pohled jevit.

Ledovac znázorňující propojení: potřeby - pocity - chování navenek

3. Nejste hasič, a přesto hasíte požáry


Jako vychovatelé nejste v jednoduché pozici. Hasíte požáry, které způsobili jiní. Jste přitom omezení zákony a předpisy, které vám někdy zkrátka nehrají do karet.

Je naprosto přirozené cítit naštvání, vztek, někdy třeba i pocit rezignace.

Tento kurz je výsledkem spolupráce vychovatelů, psychologů a odborníků na vzdělávání. Jeho hlavním cílem je pomoct vám, nabídnout další možnosti řešení situací, a to prostřednictvím reálných situací z dětských domovů a ústavů výchovné péče. Umožnit vám pohlédnout na sebe sama novýma očima.

Pokračovat - 2. lekce - Co to se mnou dělá?