ICT u žáků s nadáním

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M18 Digitální technologie pro žáky se speciálními potřebami (Zlín 2023)
Kniha: ICT u žáků s nadáním
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.27

Úvod

Žák s nadáním je jedinečný jedinec, který vykazuje mimořádný talent, schopnost nebo potenciál ve specifické oblasti, nebo více oblastech. Jedná se především o akademické dovednosti, umělecký projev, sportovní výkony nebo kreativita. Nadaní žáci mohou vykazovat výrazné schopnosti, které překračují průměrný standard v dané oblasti, a vyžadují diferenciovaný přístup k vzdělávání, aby plně rozvinuli svůj potenciál. 

Využití informačních a komunikačních technologií může být pro žáky s nadáním na základní škole velmi prospěšné, neboť může poskytnout prostředky pro individuální rozvoj a podporu specifických schopností. 

Kde hledat pomoc?

Co může pomoci nadaným žákům?  

 Online vzdělávací platformy. Využívání specializovaných online kurzů a platforem pro rozšíření znalostí a dovedností v oblasti zájmu nadaných žáků. https://www.nadanedeti.cz/pc-tablet-vyukovy-software 

 Adaptivní učební programy. Software, který se přizpůsobuje tempu a úrovni učení žáka, může být pro nadané děti vhodným způsobem, jak udržet jejich zájem a poskytnout jim výzvy. https://khanovaskola.cz/ 

 Programování a rozvoj počítačových dovedností. K určení potenciálních budoucích nadaných programátorů a technologických lídrů může být užitečné poskytnout přístup k učení programování a vývoji počítačových dovedností. 

 Online výzkumné zdroje. Nadaní žáci mohou využívat různé online zdroje, které jim umožňují prohlubovat své znalosti v oblastech jejich zájmu. 

 Virtuální realita (VR) a rozšířená realita (AR). Využití VR a AR může poskytnout nadaným žákům interaktivní a vizuálně bohatší způsob učení, zejména v oblastech jako je historie, věda nebo umění. 

 Online spolupráce a projektová práce. Propojování s nadanými žáky na celém světě pomocí online platforem umožňuje společnou práci na projektech a sdílení nápadů. https://deti.mensa.cz/index.php nebo https://www.qiido.cz/obohacujici-materialy/ 

 Elektronické knihy a audioknihy. Nadaní žáci mohou mít přístup k rozmanitým elektronickým knihám a audioknihám, které odpovídají jejich úrovni a zájmům. 

 Kreativní software. Software pro grafický design, videoeditaci nebo hudbu může podporovat kreativní projev nadaných žáků. https://www.storexppen.eu/articles/12-nejlepsi-graficke-programy-pro-kresleni-zdarma.html 

 Robotika a programovatelné hračky. Praktické učení prostřednictvím robotiky a programovatelných hraček může být pro nadané žáky motivující a zábavný způsob, jak rozvíjet technologické dovednosti.  

 Online mentální cvičení a hry. Aplikace a hry zaměřené na rozvoj kognitivních dovedností mohou poskytnout nadaným žákům stimulaci a výzvy. https://deti.mensa.cz/index.php?pg=tipy--hry--vyukove-pomucky a https://deti.mensa.cz/index.php?pg=tipy--hry--tablety-chytre-telefony.