Speciální vzdělávací potřeby

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M18 Digitální technologie pro žáky se speciálními potřebami (Zlín 2023)
Kniha: Speciální vzdělávací potřeby
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.58

Úvod

Speciální vzdělávací potřeby (SVP) odkazují na individuální požadavky, které vyžadují speciální přístup k vzdělávání kvůli nějaké formě znevýhodnění, postižení nebo jiným vzdělávacím potřebám. Tato znevýhodnění mohou být fyzická, mentální, emocionální nebo sociální povahy. Cílem speciálního vzdělávání je poskytnout podpůrné a individualizované prostředí pro žáky s těmito zvláštními potřebami, aby mohli dosáhnout svého vzdělávacího potenciálu.


Celkově lze doporučit přečtení publikace Inkluzivní vzdělávání s využitím digitálních technologií. Najdete tam úvodní vysvětlení toho, co popisujeme i zde v kurzu, stejně tak i tipy na různé nástroje. V kurzu se věnujeme některým nástrojům podrobněji a přidáváme tipy na další, v publikaci pak zase najdete obecná doporučení, jak pracovat s konkrétní skupinou žáků. Doporučujeme si tedy projít jak publikaci, tak témata v kurzu.  

Kategorie žáků se SVP

Žákem se speciálními vzdělávacími potřebami může být rozuměn žák s: 

  1. Zdravotním postižením – snížený mentální potenciál, zraková vada, sluchová vada, specifické poruchy učení, tělesné postižení aj. 

  2. Sociálním znevýhodněním – může se jednat například o žáka, který pochází ze sociálně vyloučené lokality, ale taktéž žáka s odlišným mateřským jazykem (OMJ). 

  3. Zdravotním znevýhodněním – dlouhodobé zdravotní znevýhodnění např. diabetes, onkologická onemocnění aj. 

  4. Žák s nadáním – žák s nadáním a mimořádným nadáním v určité oblasti či oblastech. 

Podpora SVP

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami může zahrnovat různé přístupy, jako jsou individuální vzdělávací plány (IVP), modifikace učiva, podpora asistentů, používání speciálních technologií a spolupráce s rodiči a odborníky. Cílem je zajistit, aby každý žák měl příležitost úspěšně se zapojit do vzdělávacího procesu a dosáhnout svých cílů. K tomu pomáhají podpůrná opatření.

V pracovním prostředí mohou podpůrná opatření zahrnovat možnosti přizpůsobení pracovního místa, speciální zařízení nebo technologie, školení pro kolegy a manažery ohledně podpory osob se zvláštními potřebami a další. Podpůrná opatření jsou individuální a hodnocena na základě konkrétních potřeb každého jednotlivce. Jejich cílem je vytvářet inkluzivní prostředí a umožnit každému dosáhnout svého plného potenciálu. 

Konkrétní podpůrná opatření

Některá konkrétní podpůrná opatření mohou zahrnovat: 

  1. Individuální vzdělávací plány (IVP): Dokument, který identifikuje individuální vzdělávací cíle a strategie pro žáka se zvláštními potřebami.
      
  2. Modifikace učiva, hodnocení, změna obsahu aj: Přizpůsobení nebo změny ve vzdělávacím obsahu, metod výuky nebo hodnoticích kritériích, aby lépe vyhovovaly potřebám žáka. 

  3. Asistent pedagoga, další pedagogický pracovník: Podpora asistenty, dalšími pedagogickými pracovníky, kteří pomáhají žákům se zvládáním školních úkolů, organizací a komunikací. 

  4. Využívání technologií a pomůcek: Používání speciálních technologií nebo nástrojů, které mohou podporovat učení a komunikaci žáků se specifickými potřebami. 

  5. Ergoterapie a fyzioterapie: Pro žáky s fyzickými nebo senzorickými potřebami mohou být poskytovány terapeutické služby pro podporu motorického a senzorického vývoje. 

  6. Trénink sociálních dovedností a chování: Programy zaměřené na rozvoj sociálních dovedností a chování pro žáky s emočními nebo behaviorálními potřebami.