ICT u žáků s mentálním postižením

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M18 Digitální technologie pro žáky se speciálními potřebami (Praha 2024)
Kniha: ICT u žáků s mentálním postižením
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.56

Úvod

Mentální postižení je vývojová porucha, která postihuje všechny složky osobnosti (tělesnou, duševní a sociální). V různé intenzitě se dále projevuje snížení rozumových schopností. To se odráží na kvalitě vnímání, myšlení, představ, paměti, pozornosti a řečových schopnostech.  

Mentální postižení může být způsobeno genetickými faktory, poškozením mozku během těhotenství nebo porodu, infekcemi, toxiny nebo jinými faktory. Důležité je si uvědomit, že každý jedinec s mentálním postižením je jedinečný, a může mít své schopnosti a talenty. Podpora a vhodné intervenční strategie mohou pomoci jednotlivci s mentálním postižením dosáhnout svého maximálního potenciálu a integrovat se do společnosti. 

Stupně mentálního postižení

Stupně mentálního postižení mohou být rozděleny do několika kategorií na základě míry omezení intelektuálních schopností a adaptivních dovedností jedince: 

  1. Lehké mentální postižení: 
    Osoby s lehkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 50 a 70. Obtíže se u nich projevují v oblasti učení a adaptivních dovedností, s vhodnou podporou a vzděláváním mohou být schopny vést samostatný život. 

  2. Středně těžké mentální postižení: 
    Osoby se středně těžkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 35 a 50. Potřebují významnou podporu v adaptivních dovednostech, strukturovanost prostředí a zvýšenou pomoc při provádění základních úkonů. 

  3. Těžké mentální postižení: 
    Osoby s těžkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 20 a 35. Potřebují intenzivní podporu v každodenním životě. 

  4. Hluboké mentální postižení: 
    Osoby s hlubokým mentálním postižením mají obvykle IQ pod 20 a jsou plně závislé na vysoké péči a podpoře pečující osoby. 

Důležité je brát v úvahu, že hodnocení mentálního postižení nemusí být pouze založeno na IQ. Hodnocení by mělo také zohledňovat adaptivní dovednosti, sociální dovednosti, komunikaci a další faktory ovlivňující schopnost jedince fungovat ve společnosti. Diagnostika a hodnocení mentálního postižení jsou komplexní procesy, které vyžadují odborný přístup od kvalifikovaných odborníků. 

Oblasti obtíží

Nejčastější oblasti obtíží a projevů osob s mentálním postižením zahrnuje: 

  1. Snížené intelektuální schopnosti: osoba s mentálním postižením může mít obtíže s učením, rozuměním abstraktním konceptům, řešením problémů a adaptací na nové situace. 
  2. Narušené sociální dovednosti: někteří jedinci s mentálním postižením mohou mít obtíže s navazováním sociálních vztahů, porozuměním sociálním normám a projevováním sociálních dovedností. 
  3. Snížená schopnost sebeobsluhy: v závislosti na závažnosti postižení může být těžké pro některé lidi s mentálním postižením plně se starat o sebe, například při oblékání, hygieně nebo stravování. 
  4. Potřeba podpory a asistence: mnoho lidí s mentálním postižením potřebuje pravidelnou podporu nebo asistenci, aby mohli úspěšně fungovat ve společnosti. 

Je důležité si být vědom toho, že každý člověk s mentálním postižením je jedinečný a může mít specifické potřeby a schopnosti. Podpora a porozumění od rodiny, učitelů, odborníků a společnosti jako celku jsou klíčové pro zajištění maximální kvality života pro jednotlivce s mentálním postižením.

ICT

Výběr konkrétních technologií závisí na individuálních potřebách a schopnostech každého žáka. ICT koordinátor participuje na nákupu pomůcek, které konzultuje s odborníky a pedagogy, kteří pracují s danými žáky. 

Při implementaci ICT pro žáky s mentálním postižením je klíčové spolupracovat s odborníky, rodiči a samotnými žáky, aby se zvolily technologie, které nejlépe odpovídají jejich potřebám a podporují jejich vzdělávání. 

Speciální vzdělávací software

Existuje mnoho speciálních programů, které jsou navrženy tak, aby podporovaly učení žáků s mentálním postižením. Tyto programy mohou pomoci s rozvojem jazykových dovedností, matematických schopností a dalších kognitivních funkcí. 

Aplikace pro tablet a chytrý telefon

Interaktivní aplikace mohou být nápomocné při rozvoji dovedností, jako jsou jazykové dovednosti, matematika, jemná motorika a další. Některé z těchto aplikací jsou speciálně navrženy pro jednotlivce se speciálními vzdělávacími potřebami. 

Komunikační pomůcky

Pro žáky s omezenou komunikační schopností mohou být užitečné komunikační pomůcky, jako jsou speciální software pro komunikaci, alternativní a doplňkové komunikační systémy (AAC), nebo aplikace pro podporu verbálního nebo nonverbálního vyjádření. 

Adaptivní technologie

Zahrnuje hardware a software, které mohou být upraveny podle individuálních potřeb žáka. To může zahrnovat speciální klávesnice, myši, hmatové zpětné vazby a další. 

Online vzdělávací zdroje

Využití internetu může poskytnout přístup k široké škále vzdělávacích zdrojů. Ovšem je důležité zabezpečit, že tyto zdroje jsou vhodné pro úroveň a potřeby každého jednotlivce. 

Technologie pro podporu organizace a plánování

Pro žáky s mentálním postižením může být užitečné využívat technologie pro organizaci úkolů, plánování času a podporu při strukturování informací.