ICT u žáků se SVP

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M18 Digitální technologie pro žáky se speciálními potřebami (Praha 2024)
Kniha: ICT u žáků se SVP
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.27

Úvod

V této kapitole se seznámíme s všeobecnými ICT pomůckami, které jsou využívány ve vzdělávání žáků se SVP. Konkrétní odkazy a příklady poté naleznete v jednotlivých sekcích, které se již zaměřují na specifický druh postižení.  

Využití technologií může být pro žáky se specifickými vzdělávacími potřebami (SVP) velmi prospěšné. ICT nabízí různé nástroje a aplikace, které mohou být individuálně přizpůsobeny k podpoře jejich vzdělávání a zlepšení jejich schopností. 

Možnosti využití ICT pro žáky se SVP

Očekávaným cílem využívání ICT ve vzdělávání žáků se SVP je zlepšení jejich znalostí a dovedností a dosažení takových výsledků vzdělávání, kterých nelze dosáhnout použitím běžných metod, resp. jich lze dosáhnout jen obtížněji a s vynaložením většího úsilí žáků i pedagogů. Přínos ICT pro tyto žáky může být dokonce větší než pro ostatní členy společnosti. ICT mohou být využity jako: 

 kompenzační pomůcka 

 plnohodnotný pracovní nástroj  

 nástroj sociální komunikace (Pešat, Gybas, 2014) 

Při výběru ICT nástrojů pro žáky se SVP je důležité vzít v úvahu individuální potřeby každého žáka a zajistit, že nástroje jsou přizpůsobeny tak, aby maximálně podporovaly jejich učení. Spolupráce s odborníky na vzdělávání a využívání nástrojů ve spolupráci s pedagogy může být klíčová pro úspěšné využití ICT vzdělávání pro žáky se SVP.

Dále se podíváme na konkrétní možnosti využití ICT pro žáky se SVP.

Speciální vzdělávací software

Existuje mnoho speciálního vzdělávacího softwaru navrženého pro žáky s různými potřebami, včetně těch se specifickými poruchami učení. Tento software může zahrnovat programy pro čtení, psaní, matematiku a další, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám žáků. 

Aplikace pro podporu komunikačních dovedností a čtenářských kompetencí

Aplikace s funkcemi jako je text-to-speech (převod textu na mluvené slovo) nebo speech-to-text (převod mluveného slova na text) mohou být pro žáky s potížemi čtení nebo psaní velmi užitečné. 

Interaktivní matematické programy

Aplikace nebo online nástroje, které nabízejí interaktivní přístup k matematice, mohou poskytnout vizuální a praktickou podporu pro žáky s potížemi v matematice. 

Přizpůsobené obrazovky a kontrast

Možnost upravit jas, kontrast a velikost textu na obrazovce může být pro žáky se zrakovými obtížemi velmi užitečná. 

Audioknihy a vzdělávací podcasty

Audioknihy a podcasty mohou poskytnout alternativní způsob učení pro žáky s potížemi v čtení nebo pro ty, jejich auditivní paměť je silnější. 

Online tutoriály a adaptivní výuka

Existují online platformy a nástroje nabízející adaptivní výuku, která se přizpůsobuje tempu a stylu učení každého jednotlivce. 

Vizuální organizátory a plánovače

Aplikace, které pomáhají s organizací úkolů a informací vizuálně, mohou být pro žáky s poruchami pozornosti nebo organizačními problémy užitečné.