Konkrétní rady a tipy pro práci s žáky

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M16 Ochrana zdraví a duševní pohody při používání digitálních technologií (Ostrava 2024)
Kniha: Konkrétní rady a tipy pro práci s žáky
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.15

Digitální wellbeing

Základní dovednosti rozvíjíme samotným procesem výuky – učíme děti odpovědnosti, rozvíjíme sociálně emoční dovednosti, kritické myšlení atd. Klíčové ale je zaměření přímo na rozvoj dovedností ve vztahu k online prostředí. 

Tam, kde nějaké limity a hranice potřebujeme, je naopak třeba je upevňovat, např. není v pořádku sdílet cizí materiály bez souhlasu. Je ale třeba zajistit bezpečné prostředí, aby děti mohly mluvit i o svých nezdarech nebo nepříjemných situacích, protože to je nutným předpokladem k upevňování pozitivních návyků a pojmenování toho, co již začíná škodit nebo je nebezpečné.

(https://revize.edu.cz/clanky/rozhovor-adela-labusova)

Dále se podíváme na konkrétní tipy upravené podle Jaroslava Maška.

Soustředění

  1. Nezakazujte žákům mobilní telefony ve výuce. Využívejte je tak, aby přinášely užitek vám i vašim žákům. Na způsobu jejich užívání se s žáky dopředu domluvte a stanovte si jasná pravidla. 

  2. Tablety, počítače a smartphony používejte výhradně jako pracovní nástroje (bez veškerých notifikací). Mobilní telefony žáků pak používejte pouze pro podnícení jejich pozornosti ve výuce. 

  3. Dovolte žákům, aby mohli pracovat na svém vlastním zařízení (notebooku či tabletu). 

  4. Zvyšte soustředění žáků omezením používání jejich telefonů prostřednictvím osobních i společenských výzev (projekty Forest, DreamLab). 

Nadužívání a zahlcení

  1. Zakažte ve výuce reakční formu chování při používání telefonů, kdy žáci okamžitě odpovídají (reagují) na všechny zprávy a notifikace, jakmile jim přijdou. Dočasně vypněte nebo zásadně omezte notifikace správným nastavením režimu Soustředění v OS telefonu. 

  2. Nastavte minimalistickou formu komunikace mezi žáky, i mezi vámi a žáky. Neposílejte zbytečné nebo dlouhé zprávy. Snižte frekvenci své komunikace (posílání zpráv, e-mailů apod.). Omezte rychlou komunikaci (chat) pouze na nejnutnější případy. 

  3. Omezte počet nástrojů (aplikací) pro organizaci výuky (sdílení prací, odevzdávání úkolů apod.). 

Relaxace, zdraví, odpočinek

  1. Povolte žákům sluchátka během samostatné práce, aby mohli poslouchat svou oblíbenou hudbu (tu si pouští na telefonu, nikoliv na pracovním zařízení – počítači, tabletu). Tato hudba jim pomáhá dostat se do pohody a některým zlepšuje soustředění na práci. Žáci často používají sluchátka, ať už s hudbou, nebo bez ní, v režimu aktivního potlačení okolního hluku, aby nebyli rušeni svým okolím a mohli se lépe soustředit na práci nebo jen uzavřít do sebe. 

  2. Postavte před žáky osobní výzvy v podobě aplikací podporujících spánek a fyzickou aktivitu (SleepTown, Charity Miles). 

  3. Poraďte žákům, jak používat svůj telefon pro zlepšení svého zdraví (spánku a odpočinku), ukažte jim, jak tímto způsobem používáte svůj telefon vy, a vyzvěte je, aby některé z těchto způsobů vyzkoušeli. Zjistěte, jak s těmito režimy pracují oni, a nechte se od nich inspirovat.

Používání a ovládání

  1. Zjistěte od žáků, jaké sociální sítě aktuálně nejvíce používají a začněte je používat s nimi, abyste si udělali představu:

    • jak náročné na čas a pozornost žáků mohou být, 
    • zda a jak na nich mohou být žáci závislí (být jimi kontrolováni), 
    • jak bezpečné jsou (z hlediska obsahu i formy sdílení tohoto obsahu). 

  2. Prozraďte žákům, jak vás technologie, které používáte, ovládají, a zjistěte, jak technologie ovládají je (a zda si to vůbec uvědomují). Společně hledejte, co udělat pro to, aby nás konkrétní technologie neovládaly, ale my ovládali je. 

  3. Uvědomte si, že vaši žáci používají technologie jinak než vy. Když například sedí vedle sebe a dívají se každý do svého telefonu, neznamená to, že se spolu nebaví, ale že sdílejí své zážitky současně prezenčně i online a že je to přirozený způsob jejich komunikace. 

Digitální minimalismus

Seznamte se se všemi hlavními principy digitálního minimalismu a snažte se je aplikovat společně se žáky.