Autorská práva

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M15 Legislativa spojená s provozem ICT (Karlovy Vary 2023)
Kniha: Autorská práva
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.59

1. Právo duševního vlastnictví

Právo duševního vlastnictví je odvětví práva, které v sobě zahrnuje průmyslová práva (patenty, ochranné známky nebo označení původu) a autorská práva. 

Nositelé průmyslových práv získávají ochranu registrací, autorská práva jsou chráněna automaticky. Například autorskoprávní ochrana fotografie vzniká, jakmile dojde k pořízení fotografie, nejsou zde žádné další formální požadavky. Průmyslová práva zpravidla nejsou pro školy tak důležitá, ledaže škola provádí výzkum nebo si chce nechat zapsat ochrannou známku (logo školy).  

Škola pracuje i s digitálními materiály (učebnice, fotografie...) a ICT koordinátor by měl vědět, jak s nimi ohledně autorských práv může školy nakládat.  

Autorské právo chrání práva jednotlivých autorů k jejich autorským dílům (např. knihy, hudba, filmy, obrazy, počítačové programy apod.). Autorské právo je výlučné právo náležející autorovi, které chrání autorské dílo před neoprávněným užitím. V České republice může být autorem pouze fyzická osoba. Z ochrany jsou vyňata díla úřední jako je třeba školní řád nebo správní rozhodnutí vydaná školou.  


2. Autorské dílo

Základním pojmem autorského práva je autorské dílo. 

Autorským dílem je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo") (§ 2 odst. 1 autorského zákona).  

Autor díla má následující práva: 

  • práva majetková 

  • práva morální.  

Práva morální jsou vždy spojena přímo s osobou autora a patří tam například právo na autorské označení, což jsou třeba závěrečné titulky u filmů nebo uvedení autora knihy.

V praxi jsou však problematičtější práva majetková, kam patří třeba právo autora svolit s užitím díla nebo právo na odměnu v souvislosti s rozmnožováním díla.

2.1. Výjimky pro školy

Ačkoliv obecně platí, že pro použití díla je třeba licence, tedy svolení autora, pro školy existují dvě výjimky (§ 31 odst. 1 písm. c) a § 31a autorského zákona), která říkají, že:  

§ 31 odst. 1 písm. c) 

„Do práva autorského nezasahuje ten, kdo užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu; vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.“ 

Toto budou řešit učitelé často. Lze pro vyučování použít vybrané dílo, ale jen v takové délce, která je nutná pro účel, tedy naučení vybrané látky. Učitel by tedy neměl žákům např. kopírovat celou knihu, ale jen ukázku pro dané téma.  

§ 31a autorského zákona 

(1) „Do práva autorského nezasahuje také škola, vysoká škola nebo školské či vzdělávací zařízení3, užije-li na vlastní odpovědnost digitálně dílo při vyučování pro ilustrační účel nikoli za účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, pokud se tak děje v prostorách této školy nebo zařízení nebo na jiných místech anebo v rámci zabezpečeného elektronického prostředí přístupného pouze žákům nebo studentům a vyučujícím této školy nebo zařízení a pokud je uvedeno jméno autora, název díla a pramen, je-li to možné.“ 

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na užití díla primárně určeného pro vzdělávací účely a na užití vydaného notového záznamu díla hudebního či hudebně dramatického. Dílem primárně určeným pro vzdělávací účely se rozumí dílo, kterému byla udělena schvalovací doložka podle školského zákona, a jiné takové učebnice nebo učební texty. 


2.2. Licence k užití díla

Pokud škola nemá výjimku pro použití díla, potřebuje licenci, neboli svolení autora k užití díla. 

Tu si buď sjednává individuálně (např. s fotografem, který pořizoval fotografie tříd), přes kolektivního
správce
 (např. OSA), nebo existují tzv.
CC licence
CC licence jsou populární zejména z důvodu jejich mezinárodní srozumitelnosti a grafických symbolů.
Tyto symboly lze chápat jako licenční prvky, jejichž vzájemnou kombinací vzniká daný typ CC licence.
Lze tedy dohledávat různá díla pod CC licencí, která umožňují sdílení a použití za snazších podmínek
(např. lze vyhledat i díla, u kterých musíte uvést autora, ale můžete dílo použít libovolně pro nekomerční účely či jej
měnit). 

Vždy je potřebné kontrolovat přesnou licenci, kombinací je vícero. Vyhledávat díla s CC licencí můžete
např. Zde
https://search.creativecommons.org/, specifikovat to jde i ve vybraných prohlížečích, databázích fotografií
 a obrázků apod. 
 

Další informace k CC licencím zde: https://www.creativecommons.cz/licence-cc/licencni-prvky/ 


2.3. Praktické rady pro učitele

Učitele bude určitě zajímat kdy a jak mohou pořídit kopii autorského díla, zda mohu ve
škole kopírovat pracovní listy, jakou hudbu mohu dát do videa a podobně. 
 

Dobře je vše shrnuto v tomto playlistu:  

 Podrobněji se o problematice autorského práva dozvíte např. v dokumentu Vybrané otázky autorského práva pro potřeby škol od Adély Faladové. Pro vás a pro další učitele může být podnětný text od kapitoly 3.17.
 Více informací k problematice autorských práv ve školách naleznete zde:  
 Pokud škola nepostupuje v souladu s autorským zákonem, tedy nemá výjimku a ani licenci, může se dopustit porušení autorského práva. 

Bude se nejčastěji jednat o užití díla bez souhlasu majitelů práv, například zveřejnění fotografie stažené z internetu jako propagační fotografie školy (nebo třeba i výrobku, akce apod.).  


Pozor! Od autorství fotografie a ochrany fotografie jako díla je třeba odlišovat svolení/souhlas osob vyobrazených na fotografii s jejich šířením. 



3. Role ICT koordinátora v oblasti autorských práv


Na co byste tedy měli myslet?  
 Licencování softwaru – zda jsou softwary licencovány a je dodržování licence 
 Digitální obsah školy je v souladu s autorskými právy (zajišťujte školení kolegů, aby s digitálním obsahem nakládalo správně)