Hardware a jeho vlastnictví

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M15 Legislativa spojená s provozem ICT (Ústí nad Labem 2023)
Kniha: Hardware a jeho vlastnictví
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.50

Popis

Jako ICT koordinátor pracujete s množstvím hardwaru a k němu se váže z pohledu legislativy i pojem vlastnictví. 


1. Právní vymezení hardware

Hardwarem je veškeré technické vybavení počítače. Slovy práva jedná se o věci hmotné, na které si můžeme „sáhnout.“ Proto je z právního hlediska vlastnictví hardware stejné jako třeba vlastnictví nábytku. 


2. Nákup hardware

Škola typicky nakupuje hardware do svého vlastnictví, resp. do vlastnictví svého zřizovatele. Uzavírá tak s prodejcem kupní smlouvu. Na základě této smlouvy prodávající převádí vlastnictví k hardware škole, resp. zřizovateli a škola se za to zavazuje zaplatit (jednorázově) prodávajícímu kupní cenu.  

V případě nákupu hardware je třeba:  

  • při převzetí hardware zkontrolovat jeho funkčnost a tzv. zjevné vady (například poškrábání apod.) 

  • zjistit, do kdy a jakým způsobem lze reklamovat hardware,  

  • zjistit, zda a případně jak je dlouhá záruční doba (do kdy prodejce garantuje funkčnost hardware).  

Tyto informace jsou často uvedeny v obchodních podmínkách. 

 V tomto ohledu je třeba dát pozor na to, že škola není spotřebitelem a automaticky se na ní neuplatní spotřebitelská právo jako například právo odstoupit od smlouvy uzavřené na internetu do 14 dnů nebo je méně výhodně upravená možnost reklamovat vady věci.  


3. Odpovědnost za škodu na hardware

Jelikož škola, resp. zřizovatel, je vlastníkem hardware, mají všichni (žáci i zaměstnanci) povinnost tento majetek chránit. Pokud někdo hardware poškodí, pak může za tuto škodu odpovídat a mít povinnost škodu nahradit.  

Zaměstnanec za škodu odpovídá, pokud ji způsobil zaviněně (tedy nedbalostně nebo úmyslně), a to v případě nedbalosti do 4,5násobku svého platu a v případě úmyslu neomezeně. 

Pokud například zaměstnanec úmyslně založí ve škole požár a způsobí škodu (na hardware i dalším majetku), bude povinen nahradit veškerou škodu i v řádu milionů korun. Pokud však například zaměstnanec zapomene zamknout vchod do školy a dojde ke krádeži hardwaru, zaplatí maximální 4,5násobek svého průměrného výdělku.  

Ve vztahu k žákům je situace odlišná a výrazně obtížnější. 

Žáci také odpovídají za škodu, tedy i za poškození hardwaru, ale má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku (§ 31 občanského zákoníku). 

To znamená, že například dítě v mateřské školce či v první třídě vůbec nebude za prokopnutí tabletu odpovědné (v některých případech může odpovídat učitel), naopak žáci středních škol již budou dostatečně rozumově a mravně vyspělí, aby za toto jednání odpovídali. Finanční hranice se zde liší podle věku a toho, zda byl či nebyl zanedbán náležitý dohled.  

 Ve školním řádu je vhodné upravit podmínky a zacházení s majetkem školy, tedy i hardware a dalšími zařízeními (§ 30 odst. 1 písm. d) školského zákona). 

Právní předpisy nezakazují, aby žáci nebo učitelé využívali vlastní zařízení ať již během výuky nebo o přestávkách. Ve školním řádu je však možné omezit nebo zakázat využívání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízeních (§ 30 odst. 3 školského zákona). 

Je vhodné, aby byl hardware stejně jako další majetek pojištěn.  

Další informace naleznete zde: