Další užitečné nástroje pro plánování (a řízení) projektů

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M13 Příprava školních projektů v rámci ČR a EU (Ostrava 2024)
Kniha: Další užitečné nástroje pro plánování (a řízení) projektů
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 19.04

SWOT analýza

SWOT analýza je nástroj používaný k vyhodnocení silných stránek (Strengths), slabých stránek (Weaknesses), příležitostí (Opportunities) a hrozeb (Threats) souvisejících s projektem. Pomáhá pochopit, kde jsou silné a slabé stránky a identifikovat možnosti a hrozby v externím prostředí. 

SWOT analýza se vyplňuje do matice se čtyřmi kvadranty, kde každý kvadrant představuje jednu ze čtyř oblastí.  



Více informací: https://cs.wikipedia.org/wiki/SWOT

Ganttův diagram

Ganttův diagram poskytuje grafické znázornění časového plánu projektu a umožňuje sledovat plánované i skutečné termíny jednotlivých úkolů nebo aktivit. Je užitečný pro koordinaci týmové práce, předvídání možných konfliktů v časování a udržování projektu na správné cestě. 

 

Autor: Xvasm – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5607614

Více informací: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gantt%C5%AFv_diagram 

Work Breakdown Structure (WBS)

Work Breakdown Structure (WBS), neboli struktura rozkladu práce, je nástroj používaný v projektovém řízení pro rozdělení projektu na menší části. Cílem WBS je systematicky rozložit celkový rozsah práce projektu do jednotlivých úkolů a aktivit, což usnadňuje plánování, organizaci, řízení a sledování projektu. 

 

Více zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Work_breakdown_structure 

Trojimperativ projektu

Trojí imperativ projektu zdůrazňuje tři hlavní omezení, se kterými se každý projekt potýká: zdroje, čas a kvalitu (rozsah). Tato tři omezení jsou vzájemně propojena a změna v jednom z nich obvykle ovlivní ostatní.


V projektech musíme najít rovnováhu mezi těmito třemi omezeními. Změny v jednom z nich musí být promyšleně vyváženy změnami v ostatních. Například zvýšení rozsahu projektu může znamenat potřebu více času a zdrojů (nákladů), snížení rozpočtu může vyžadovat zmenšení rozsahu nebo prodloužení časového plánu.