Dáreček od Pavla

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M6 Práce v cloudu se zaměřením na potřeby učitele a žáka (Ostrava 2024)
Kniha: Dáreček od Pavla
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 19.10

Popis

Zde najdete krátká videa, která vám mohou pomoci rozšířit si povědomí o Google nástrojích a možnostech, jak je používat pro komunikaci, sdílení, výuku, správu zařízení či při řešení bezpečnosti. Může to pro vás být inspirace, jak to funguje prakticky ve škole.  

1. Cloudové služby - Google Workspace

Google Workspace je soubor cloudových nástrojů a služeb, které jsou navrženy tak, aby usnadnily spolupráci a efektivitu práce.  

Google Workspace pro vzdělávání ve své základní (Fundamentals) verzi, je k dispozici zdarma pro školy a vzdělávací instituce. Tento balíček nabízí nástroje, jako je Gmail, Dokumenty, Tabulky, Prezentace a další, včetně Google Classroom pro řízení výuky a Google Meet pro videokonference. 

Díky těmto nástrojům můžete zefektivnit komunikaci, správu dokumentů, sdílení souborů a další aspekty výuky. Důležitou součástí je také možnost centrální správy zařízení a účtů, což umožňuje školám a institucím zajistit bezpečnost žáků a zefektivnit svoji práci a výuku.  

Tento úvod do Google Workspace je prvním krokem k pochopení, jak tyto nástroje mohou obohatit vaše vzdělávací prostředí. Neslouží jako technický návod k tomu, jak konkrétně služby nastavit, ale informuje o způsobech použití ve škole.  

  

  


Doplňující materiály:



1.1. Výuka

V této části našeho kurzu zaměřené na Google Workspace pro vzdělávání si  představíme Google Classroom, který vám pomůže efektivně řídit asynchronní výuku a může fungovat jako kompletní žákovské portfolio.  

Dále probereme možnosti synchronní online výuky prostřednictvím nástroje Google Meet. Zmíníme se o souvisejících právech, nastavení a zabezpečení těchto aplikací. 

 
 


Doplňující materiály 


1.2. Komunikace se žáky i učiteli

Třetí část kurzu se zaměřuje na komunikaci se žáky a učiteli v rámci vaší školy nebo organizace prostřednictvím Google Workspace. Představíme vám, jak efektivně využívat email, chat a Google Skupiny pro komunikaci s jednotlivci nebo celými týmy.  

Tento přehled vám ukáže, jak Google Workspace nabízí nástroje pro zjednodušení této komunikace a jak je efektivně řídit. Využití těchto nástrojů v praxi umožní lépe koordinovat výuku a spolupráci mezi všemi členy vaší školní komunity. 

 
 

Doplňující materiály 


1.3. Komunikace navenek (rodiče, veřejnost)

Čtvrtá část našeho kurzu je věnována komunikaci mimo školní prostředí. Probereme, jak efektivně komunikovat s rodiči a širší veřejností pomocí emailu, distribučních seznamů a emailingu. Kromě toho vám představíme Google weby jako nástroj pro publikování informací směrem k veřejnosti.  

Tyto nástroje slouží pro zefektivnění a zjednodušení komunikace se všemi zúčastněnými stranami. 

 
 

1.4. Organizace a sdílení souborů

Pátá část kurzu se věnuje organizaci a sdílení souborů v rámci Google Workspace. Představíme vám sdílené disky a cloudová úložiště, které mohou sloužit jako zdroj výukových materiálů, pracovní prostor třídy nebo učitele a třídy, či jako veřejné úložiště pro projekty a další informace určené rodičům či širší veřejnosti. 

Dále se podíváme na role v rámci sdílených disků a jak lze Google Disk využít jako kompletní žákovské portfolio. Tato část vám poskytne přehled o možnostech, jak efektivně spravovat a sdílet dokumenty a další soubory v rámci Google Workspace. 

 
 


1.5. Správa zařízení

Šestá část kurzu je zaměřena na správu zařízení. Představíme vám možnosti centrální správy zařízení pro výuku pomocí Google Admin Console.  

Ukážeme, jak toto nástroje umožňuje přizpůsobit nastavení pro různé cíle a věkové skupiny, což umožňuje učitelům a administrátorům efektivně spravovat a ovládat zařízení používaná ve výukovém procesu. Tato část kurzu vám poskytne přehled o možnostech, jak spravovat zařízení a nastavení v rámci Google Workspace.

 
 


Doplňující materiály 


1.6. Google služby jako žákovské portfolio

Google Workspace pro vzdělávání nabízí robustní nástroje, které mohou být využity jako žákovské portfolio

Google Classroom, Disk a Dokumenty dohromady vytvářejí efektivní platformu, kde studenti mohou ukázat svůj vývoj a dosažené úspěchy. 

 

 


Doplňující materiály:



1.7. Bezpečnost

Osmá a poslední část našeho kurzu se soustředí na klíčovou oblast bezpečnosti v rámci Google Workspace. Představíme vám zabezpečení cloudové platformy jako celku, zabezpečení jednotlivých zařízení a účtů, a jak se vypořádat s možnými riziky. 

Tato část poskytne přehled o způsobech, jak chránit data a informace vaší školy a jak zajistit bezpečnou a chráněnou digitální výukovou prostředí. Bezpečnost je klíčovou složkou v digitální výuce a tento kurz vám pomůže pochopit a řídit potenciální rizika. 

 
 

Doplňující materiály 


1.8. Další podklady mimo témata videí

 Sdílená tabulka není řešení. K zamluvení vašich mobilních učeben se víc hodí Rezervace Budov a Zdrojů: https://www.tybrdo.cz/google-workspace-pro-vzdelavani-technologie-ve-vyuce/sdilena-tabulka-neni-reseni-k-zamluveni-vasich