Ověřování zdrojů informací

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M1 Zdroje informací pro rozvoj ICT koordinátora (Ostrava 2024)
Kniha: Ověřování zdrojů informací
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.36

1. Co udělat jako první

Při hledání a následném sdílení informací chcete mít jistotu, že jste našli zdroj relevantní, aktuální, důvěryhodný a pravdivý. Ať již hledáte zdroje pro sebe, či pro kolegy, zajisté chcete čerpat informace kvalitní. V této kapitole se podíváme na základní kritéria, podle kterých můžete zdroj hodnotit a posoudit tak, zda je pro vás vhodný. Pak jej můžete s klidným svědomím ukázat i kolegům a kolegyním v práci či sdílet v komunitách. Mějte však na mysli, že hodnocení informací je stále jen subjektivní záležitost, že informace stárnou a digitální informace se mohou měnit velmi rychle.  

Podívejte se na tyto části: 

  1. Kdo text napsal? 
    • Jedná se o odborníka/odbornici?
    • Píše na dané téma, nebo se věnuje obvykle jiným oblastem?

  2. Jak vypadá název (článku, stránek, časopisu...)? 
    • Odpovídá název obsahu?
    • Není jen lákadlem pro přečtení (nesouvisejících informací)?

  3. Kdy byly informace napsány? 
    • V ICT se vše mění docela rychle, jsou informace z posledních let? Nejlépe z tohoto roku?

  4. Pokud jde o tištěný zdroj, kdo jej vydal?
    • Jde o renomovaného vydavatele?
    • Co vydává za další tituly?

2. Další prvky

Jako další prvky sledujte např. toto: 

  • Není v textu skrytá reklama? Často je třeba číst důkladně a sledovat i informace pod čarou či číst “mezi řádky”.  
  • Je text dostatečné objektivní? Nejsou přítomna emočně laděná slova? 
  • Jaký je styl psaní? Používá autor/autorka spisovný jazyk, má dobrou stylistiku? Používá odborné termíny? Navazují na sebe informace? 
  • Uvádí se zdroje, ze kterých bylo čerpáno? Cituje se v textu? 

V neposlední řadě se zaměřte na to, zda je pro vás zdroj relevantní, tedy vhodný k danému tématu, které řešíte. I když najdete formálně správný text, který bude splňovat výše uvedené body, nemusí se jednat o text relevantní, tedy vhodný přímo pro potřeby vaše či vašich kolegů a kolegyň. Pokud máte pocit, že dané informace naplní vaši informační potřebu, jedná se o relevantní zdroj.  

Při kontaktu s kolegy budete také pomáhat kolegům hledat informace a zdroje na míru, účelově podle zaměření jejich výuky, aktuální situace a také míry zkušenosti. 

Je dobré mít na paměti základní přísloví „Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život.“ 

Budete-li ve vaší roli jen dělat věci pro kolegy a za kolegy, nasytíte je jen na jeden den. Pokud si ale budete společně otevírat dveře k dalším tipům a experimentům, jistě dojdete ke zjištění, že obohacování bude oboustranné a zjistíte, že každý má ve sborovně nějaké zkušenosti, které může předat ostatním. 

3. Otestování kvality článku

Pokud máte rádi testování podle tabulek, můžete si váš zdroj otestovat. Podívejte se na některé z hodnotících testů, vyberte si např. článek na webu a zkuste jej ohodnotit.